ÚOHS potvrdil, že Hradec Králové pochybil v tendru na osvětlení

12.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 12. února (ČTK) - Hradec Králové loni chyboval ve veřejné zakázce v předpokládané hodnotě 100 milionů korun, v němž hledal firmu pro provozování, údržbu, rekonstrukci a rozvoj veřejného osvětlení ve městě. Úřad pro hospodářskou soutěž (ÚOHS) loni v červenci zadání tendru kvůli porušení zákona zrušil. Proti tomu se ale vítězný uchazeč, společnost AŽD Praha, odvolal k předsedovi úřadu Petru Rafajovi, který firmě nevyhověl a odvolání na začátku února zamítl. ČTK to zjistila z elektronické databáze antimonopolního úřadu.

Pokutu ale úřad za porušení zákona neudělil, město musí pouze zaplatit 30.000 korun jako náklady řízení. "Neshledal jsem důvody, pro které by bylo nutno napadené (prvostupňové) rozhodnutí změnit nebo zrušit," uvedl Rafaj.

Úřad podle prvostupňového rozhodnutí zrušil zadání zakázky, neboť město se dopustilo chyb ve stanovení dílčích hodnotících kritérií a nepopsalo způsob hodnocení nabídek ve zprávě o posouzení a hodnocení nabídek. Požadovalo také po uchazečích doplnění nabídek nad rámec požadavků stanovených v oznámení o zakázce.

Tendr původně vyhrála firma AŽD Praha, smlouvu ale do rozhodnutí antimonopolních úředníků město s firmou nepodepsalo. K ÚOHS se nejprve odvolala firma Eltodo, kterou hradečtí radní ze soutěže vyřadili, protože překročila termín podání dalších dokumentů k nabídce. Společnost svou stížnost později stáhla, úřad však soutěž začal prošetřovat sám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK