Tripartita: Zelení by neměli boj s krizí vtahovat do kampaně -------------------- --------------------

12.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. února (ČTK) - Strana zelených by podle názoru tripartity neměla přenášet svůj odmítavý postoj k některým návrhům vládních protikrizových opatření do své předvolební kampaně. Novinářům to dnes řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka, který tak prezentoval stanovisko, na němž se zástupci vlády shodli s odbory i podnikateli.

Strana zelených v minulých dnech nesouhlasila s některými ze 38 vládou schválených návrhů boje proti krizi; hovořila i o možné rezignaci jejích dvou ministrů. Zelení kritizují zejména návrhy na stavbu jezů na Labi, dokončení jaderné elektrárny Temelín nebo rekonstrukci uhelné elektrárny Prunéřov. Po jednání s premiérem Janem Fischerem ve středu předseda zelených Ondřej Liška uvedl, že přes výhrady ministři jeho strany ve vládě zůstanou.

Podle tripartity však zelení měli své výhrady k protikrizovým opatřením oznámit již na jejích dřívějších zasedáních. Jak bývalý ministr životního prostředí za zelené Ladislav Miko, tak jeho současný nástupce Jan Dusík, se však podle Šimerky těchto schůzek přes opakované výzvy až do ledna vůbec neúčastnili.

Prodleva v zavádění opatření přitom podle tripartity může mít pro hospodářství vážné důsledky. Šimerka zdůraznil, že všichni členové vlády jsou povinni schválená protikrizová opatření plnit.

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka nemá být prioritou "chytání motýlků a přenášení čolků". Zelení však podle něj škodí českému hospodářství zejména "děláním obstrukcí v oblasti průmyslu, dopravní infrastruktury a energetiky". "Nejzávažnější (chybou) je úmyslné předkládání materiálů do vlády, které jsou v normách přísnější, než nám umožňuje Evropská unie," prohlásil Hanák.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK