Prodej Volkswagenu v lednu stoupl o 41 procent, Škody o 55 pct

12.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 12. února (ČTK) - Německá automobilka Volkswagen AG dodala v lednu na trh 538.500 vozů, což je o 41 procent více než loni. K růstu přispěly všechny značky ze skupiny, včetně české automobilky Škoda Auto, jejíž prodej stoupl o 55 procent. Největší evropská automobilka však varovala, že navzdory příznivým lednovým výsledkům bude letošní rok obtížný, hlavně proto, že mnoho vlád ukončilo šrotovné.

Prodej hlavní značky VW stoupl o 46 procent na 359.300 vozů, hlavně díky zájmu o modely Golf a Polo. Škoda prodala 54.100 vozů, k růstu české automobilky přispěla vysoká poptávka v Číně. Prodej španělského Seatu se zvýšil o 23 procent na 24.300 vozů.

"Situace na zahraničních automobilových trzích zůstává napjatá," uvedl v prohlášení ředitel prodeje Volkswagenu Christian Klingler. Volkswagen chce do roku 2018 překonat v prodeji japonskou automobilku Toyota Motor a stát se největším prodejcem aut na světě.

Šéf německé asociace dovozců aut VDIK řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters, že počet registrací nových aut v únoru v Německu kvůli ukončení šrotovného zřejmě klesne o 30 procent. Za celý rok se má počet registrací snížit o jeden milion na 2,8 milionu vozů.

Evropská divize americké automobilky Ford Motor uvedla, že její prodej v 19 nejdůležitějších zemích Evropy stoupl v lednu o 4,2 procenta na 105.300 vozů. společnost zaznamenal nárůst prodeje již osmý měsíc za sebou. Také podle Fordu je však letošní výhled pro evropský trh nejistý kvůli ukončení programů šrotovného.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK