Eni se díky růstu cen ropy vrátila ve čtvrtletí k zisku

12.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 12. února (ČTK) - Největší italská ropná a plynárenská společnost Eni SpA se ve čtvrtém čtvrtletí vrátila k zisku. Firmě pomohl opětovný růst cen ropy. Čistý zisk činil 641 milionů eur (16,7 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 874 milionů eur ve stejném období předchozího roku. Oznámila to dnes firma, která vlastní podíl v České rafinérské.

Bez zahrnutí změn hodnoty zásob a mimořádných položek se však zisk snížil o 28,7 procenta na 1,39 miliardy eur. Překonal ale odhady analytiků, kteří čekali zisk 1,18 miliardy eur. Čistý dluh společnosti stoupl na konci prosince na 23 miliard eur, proti konci září byl vyšší o 12 procent.

Společnost současně varovala, že v letošním roce čeká pouze mírné oživení poptávky po ropě a její těžba by měla zůstat na zhruba stejné úrovni jako loni, protože pokles těžby na starších polí vyrovná zvýšení těžby na nových polí. Eni rovněž uvedla, že poptávka po plynu v Evropě a Itálii bude zřejmě po loňském prudkém propadu oživovat jen velmi pozvolna a rafinérské marže zůstanou nízké, napsaly agentury AP, Ansa a Reuters.

Eni je podle denní těžby sedmou největší ropnou firmou na světě s akciemi na burze. Firma je aktivní ve více než 70 zemích světa, zaměstnává asi 79.000 zaměstnanců. Kromě působnosti v oblasti ropného, plynárenského a petrochemického průmyslu se zabývá výrobou a prodejem elektrické energie, poskytováním služeb při těžbě ropy a strojírenstvím.

Eni vlastní v České rafinérské podíl více než 32 procent. Od roku 1991 provozuje v Česku čerpací stanice Agip, jejichž název tento měsíc změnila na Eni. V současnosti provozuje v Česku 124 čerpacích stanic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK