Pražská burza oslabila, dolů ji táhly bankovní emise a ČEZ

12.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. února (ČTK) - Akcie na pražské burze v závěru týdne klesly, hlavní index PX odepsal 0,77 procenta na 1113,4 bodu. Největší podíl na poklesu měly tituly s velkou váhou v indexu, a to cenné papíry energetické společnosti ČEZ a obě bankovní emise. Výsledky ČTK převzala z burzy.

Podle Josefa Němého z Komerční banky dnešní obchodování na pražské burze začalo optimisticky, když index PX brzy posiloval až o 1,6 procenta a následoval tak čtvrteční růst amerických trhů, které podpořila dobrá data z trhu práce. "Během dne ale optimismus vyprchal a index PX sklouznul do záporných čísel. Hlavní zásluhu na tom má pokles titulů s velkou váhou v indexu, dnes se jedná hlavně o ČEZ a obě banky," uvedl Němý.

Akcie ČEZ odepsaly 2,22 procenta na 858,50 koruny. Cenné papíry Komerční banky zaznamenaly ztrátu 1,92 procenta na 3580 korun a akcie rakouské Erste Bank přišly o 0,44 procenta na 682,50 koruny.

Dařilo se naopak akciím těžební firmy NWR, které podle Němého skokovým růstem doháněly posílení na londýnském trhu z konce čtvrtečního obchodování. Titul zpevnil o 0,29 procenta na 175,50 koruny. Svou defenzivní povahu opět prokázaly akcie mobilního operátora Telefóniky O2, které si i přes negativní zahraniční sentiment připsaly 1,37 procenta a uzavíraly na 445 korunách za akcii, dodal Josef Kohout z Patria Finance.

Kohout doplnil, že závěr týdne byl jak na lokálním trhu tak v celém evropském regionu ve znamení prodejů, které byly odstartovány zprávou z Číny, týkající se zvýšení povinných bankovních rezerv s cílem dále ochladit raketově rostoucí tamní ekonomiku.

Aktivita obchodníků byla poslední den v týdnu nadprůměrná. V systému SPAD byly dnes uzavřeny obchody v objemu přes 2,687 miliardy korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok je přitom 1,592 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK