Euro dnes kvůli Řecku pokračovalo v poklesu

12.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. února (ČTK) - Evropská měna dnes na devizových trzích oslabuje a k dolaru se propadla až na nejnižší hodnotu za téměř devět měsíců. Kurz eura stále ovlivňuje nejistota kolem pomoci Řecku. Investoři se rovněž odvrátili od rizikovějších investic kvůli zpřísnění měnové politiky v Číně.

Kolem 17:15 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,58 procenta na 1,3616 USD. Během dne se propadlo až na 1,3533 USD, což byla nejnižší hodnota od loňského května. K jenu euro kleslo o 0,21 procenta na 122,61 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,3 procenta na 90,01 JPY. Vůči koši šesti hlavních měn dolarový index stoupl o 0,4 procenta na 80,292 bodu, když během dne vzrostl až na 80,748 bodu, nejvýše od července 2009.

Čína dnes přistoupila k dalšímu zpřísnění měnové politiky a překvapivě znovu zvýšila požadavek na povinné minimální rezervy bank. Čínská centrální banka se postupným zpřísňováním měnové politiky snaží zabránit přehřátí ekonomiky.

Země Evropské unie na čtvrtečním summitu nabídly pomoc zadluženému Řecku, avšak neposkytly bližší detaily pomoci. To mezi investory vyvolalo nejistotu a dále zvýšilo tlak na euro.

Dolar částečně snížil své zisky vůči euru po zprávě, že nálada spotřebitelů v USA na počátku února proti očekávání klesla. Horší údaje snižují ochotu investorů riskovat. Euro rovněž získalo mírnou podporu ze změny pozic investorů před víkendem, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK