Ropa zlevnila o více než dvě procenta díky rezervám v USA

12.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. února (ČTK) - Ceny ropy dnes klesly o více než dvě procenta k 73 dolarům za barel díky překvapivému vývoji zásob ve Spojených státech. Rezervy ropy a pohonných hmot se za minulý týden zvýšily více, než se předpokládalo, napsala agentura Reuters.

Severomořská ropa Brent pro dubnovou dodávku v Londýně zlevnila o 1,90 dolaru na 72,22 dolaru za barel a březnový kontrakt americké lehké ropy klesl o dva dolary na 73,28 dolaru.

Americký úřad pro informace o energiích (EIA) uvedl, že zásoby ropy v USA za minulý týden vzrostly o 2,4 milionu barelů. Analytici očekávali nárůst o 1,5 milionu. Pohonné hmoty vzrostly také a úbytek dalších ropných produktů byl mírnější, než se čekalo.

Výhled ropné poptávky navíc zasáhl krok čínské centrální banky, která dnes překvapivě ohlásila, že od konce tohoto měsíce zvyšuje povinné bankovní rezervy. Analytici říkají, že to zhorší dostupnost úvěrů v Číně a zpomalí její hospodářský růst.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 72,22 74,12 New York - Nymex WTI březen 73,28 75,28

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK