Akcie v USA dopoledne klesly, protože Čína brzdí svou ekonomiku

12.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. února (ČTK) - Akcie amerických korporací dopoledne v New Yorku klesly, protože Čína zvýšila limit povinných bankovních rezerv. Druhý takový krok regulátorů za poslední měsíc opět zbrzdí nárůst úvěrů od čínských bank, a tím i hospodářský růst nejen v Číně.

Index Dow Jones v poledne newyorského času oslabil o rovné procento na 10.043 bodů. Index Nasdaq Composite se v 18 hodin SEČ podle stránek Yahoo! Finance snížil na 2168,6 bodu se ztrátou 0,4 procenta.

Krok čínských regulátorů má zpomalit výrazný hospodářský růst země a zabránit spekulativním investicím, aby se nepřehřály. Překvapivé opatření přišlo den poté, co zpráva o mírné inflaci posílila naděje, že Čína nebude muset měnovou politiku zpřísnit, napsala agentura AP.

Čínské obchodní banky budou muset od 25. února nechávat na účtech 16,5 procenta celkového objemu přijatých vkladů, tedy o půl procentního bodu více než dosud. Výkon čínské ekonomiky je třetí nejvyšší na světě a z hospodářských velmocí Čína výrazně roste jako jediná.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK