Akcie v USA uzavřely den smíšeně, ale týden se ziskem

12.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. února (ČTK) - Akcie amerických firem uzavřely dnešní den smíšeně, ale týden se ziskem. Dnes na trh dolehly obavy z dopadu čínských rozhodnutí na světovou ekonomiku, když nejlidnatější stát světa zvýšil bankám limit povinných rezerv. Druhý takový krok regulátorů za poslední měsíc opět zbrzdí nárůst úvěrů od čínských bank, a tím i hospodářský růst nejen v Číně.

Klíčový index Dow Jones dnes oslabil o 45,05 bodu na 10.099,14 bodu, tedy o 0,44 procenta. Technologický index Nasdaq Composite proti tomu stoupl o 0,28 procenta na 2183,53 bodu se ziskem 6,12 bodu. Za celý týden stoupl Dow Jones o 0,9 procenta a Nasdaq vzrostl o dvě procenta rovná.

Krok čínských regulátorů má zpomalit výrazný hospodářský růst země a zabránit spekulativním investicím, aby se nepřehřály. Překvapivé opatření přišlo den poté, co zpráva o mírné inflaci posílila naděje, že Čína nebude muset měnovou politiku zpřísnit, napsala agentura AP.

Čínské obchodní banky budou muset od 25. února nechávat na účtech 16,5 procenta celkového objemu přijatých vkladů, tedy o půl procentního bodu více než dosud. Výkon čínské ekonomiky je třetí nejvyšší na světě a z hospodářských velmocí Čína výrazně roste jako jediná.

Krok čínských regulátorů oslabil na devizovém trhu chuť investorů riskovat. Kurz eura proto oslabil o polovinu procenta na 1,3617 USD, protože trh považuje dolar za jistější investici. Dolar vůči koši měn stoupl o 0,4 procenta na 80,325 a k japonskému jenu posílil o 0,3 procenta na 89,96 JPY, dodal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK