Francouzské rafinerie firmy Total vstoupily do stávky

17.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 17. února (ČTK) - Zaměstnanci všech šesti francouzských rafinerií společnosti Total vstoupili do stávky a rafinerie zastavily dodávky všech svých produktů, sdělila dnes firma. Stávka má trvat 48 hodin a jejím cílem je protest proti plánům na uzavření rafinerie v Dunkerque v severní Francii.

Stávkuje se rovněž na 15 palivových zásobnících ve Francii, jejichž kapacity chce Total omezit. Mluvčí Totalu agentuře Reuters sdělil, že na zásoby u klientů zatím stávky významnější dopad nemají.

Total již dříve informoval, že 29. března se uskuteční mimořádná schůzka vedení, kde se rozhodne o budoucnosti závodu v Dunkerque s kapacitou 137.000 barelů denně. Rafinerie kvůli nízkým ziskovým maržím a slabé poptávce zastavila výrobu ropných produktů již v polovině září. Total slíbil, že v případě uzavření rafinerie k žádnému propouštění nedojde.

Total má se ziskovostí evropských rafinerií problémy již několik let. Skupina má v plánu snížit jejich výrobní kapacity do roku 2011 o 500.000 barelů za den. Po uzavření Dunkerque by se tak musela zbavit ještě produkce asi 170.000 barelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK