Ve sporu Googlu s odpůrci plánu digitalizace knih začala slyšení

18.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. února (ČTK) - Ve sporu amerického Googlu s odpůrci jeho plánu digitalizovat miliony knih dnes soudce Denny Chin nerozhodne. Ke slyšení se chystá až 28 zúčastněných. Soudce neupřesnil, kdy by mohl verdikt zaznít, napsaly agentury Reuters a AP.

Na rozhodnutí, zda internetový gigant Google bude smět legálně budovat a otevřít světově největší knihovnu digitálních textů, bude Chin potřebovat více času. Poté, co Google uzavřel s autory a vydavateli smlouvu za 125 milionů dolarů, dostal soud přes 500 připomínek. Podle soudce je to příliš mnoho na to, aby se rozhodl na místě.

Google oznámil svůj plán vybudovat gigantickou elektronickou knihovnu v prosinci 2004 a od té doby naskenoval přes 12 milionů knih. Celé vydavatelské odvětví včetně autorů a držitelů vlastnických práv to ale pobouřilo.

Internetová firma přitom zpochybňuje ekonomický dopad projektu. Podle Googlu většině knih již vypršela autorská práva nebo jejich výtisky již nejsou v prodeji. Mezi kritiky projektu jsou například i internetový obchod Amazon.com a softwarový obr Microsoft.

Asociace amerických autorů a Asociace amerických nakladatelů podaly proti Googlu žalobu pro porušení autorských práv. Po dlouhém jednání se obě strany dohodly na pravidlech, za nichž může Google naskenované knihy zveřejnit.

V podmínkách nynějšího vyrovnání je, že Google zaplatí za vznik registru knižních práv 125 milionů dolarů. Autoři a vydavatelé v něm budou mít registrovaná svá díla, která Google zveřejní, a dostanou za ně zaplaceno.

Plán Googlu sklidil uznání za snahu šířit literaturu, ministerstvo spravedlnosti USA ale projekt zpochybnilo v několika bodech. Podle ministerstva knihovna porušuje protimonopolní zákon i autorská práva. Proto úřad v září doporučil, aby byla smlouva zamítnuta, napsaly agentury.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK