MMF vrátil Zimbabwe po sedmi letech hlasovací práva

20.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 20. února (ČTK) - Členské země Mezinárodního měnového fondu se v pátek jednomyslně shodly na tom, že po sedmi letech vrátí africkému Zimbabwe právo hlasovat o chodu a rozhodnutích této globální finanční instituce. Pro Zimbabwe je obnovení hlasovacích práv krokem k normalizaci vztahů s významnými dárci finanční pomoci.

Zimbabwe však nebude mít nárok na žádnou finanční pomoc, dokud nesplatí fondu své dluhy a nepřijme plán, jak splatit dluhy i Světové bance a Africké rozvojové bance, uvedl MMF. Zimbabwe dluží všem třem institucím celkem asi 1,3 miliardy dolarů (24,6 miliardy Kč).

Členové MMF pozastavili Zimbabwe hlasovací práva v roce 2003 kvůli neshodám s vládou prezidenta Roberta Mugabeho. Západní země stáhli zemi finanční pomoc kvůli Mugabeho rasistické politice vyvlastňování půdy a jeho hospodářské politice, které vedla ke zhroucení kdysi prosperující ekonomiky.

Před rokem vytvořil Mugabe vládu národní jednoty s opozičním předákem Morganem Tsvangiraiem, který je nyní předsedou vlády. MMF poté konstatoval, že ekonomická politika se zlepšila a ekonomika vykazuje známky oživení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK