Výrobce klimatizací Daikin Plzeň rozšíří výrobu a přijme 250 lidí

23.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 23. února (ČTK) - Největší evropský výrobce pokojových klimatizačních jednotek, Daikin Plzeň přijme do konce roku 250 lidí. Nyní jich má 850. Firma zahájí výrobu nových produktů, kterou přesune z Asie. Při dnešním podpisu smlouvy o strategickém partnerství se Západočeskou univerzitou (ZČU) to ČTK řekl prezident Daikin Industries Czech Takajuki Fudžii, který je v Plzni od června.

"Začali jsme náborem deseti vysokoškoláků, což budou hlavně strojaři ze ZČU. Právě proto jsme dnes navázali spolupráci," uvedl personální šéf Jan Voch. V dubnu a v prosinci instaluje Daikin v Plzni dvě nové výrobní linky k současným šesti. Jsou ve stadiu designu, o sumě investic je předčasné hovořit, dodal Voch. S výrobou se do Plzně přesune výzkum a vývoj a firma posílí oddělení designu a inženýringu.

Podle prezidenta začne podnik na novém zařízení vyrábět zcela jiný segment klimatizačních jednotek než dosud, konkrétní ale být nechtěl. Dále připravuje start výroby tepelných čerpadel, která vyvíjí tři roky v Belgii. Jde o venkovní klimatizační jednotku s výměníkem, která nabírá teplo zvenku a ohřívá podlahy a vodu. Kvůli tomu přijme také designéry, hlavně z Ústavu umění a designu ZČU.

Daikin, který funguje v Plzni sedmým rokem, letos plánuje výrobu 500.000 jednotek. V loňském fiskálním roce, tedy od dubna 2008 do konce března 2009, vyrobil vinou krize 430.000 kusů. "Koncem loňského roku se nám podařilo prodat velké množství skladových zásob a nyní už jich máme přiměřeně a nový fiskální rok se nám bude startovat jinak," řekl Fudžii. Potvrdil, že Daikin v době krize jako jeden z mála velkých zaměstnavatelů v Plzni nikoho nepropustil. Podnik nyní prochází výrobní špičkou, která každoročně trvá od prosince do července.

Fudžii uvedl, že je nezbytné rozšířit výrobní kapacitu v Plzni, ale letos to určitě nebude. Podnik, který dosud podle informací ČTK investoval v plzeňské průmyslové zóně Borská pole tři miliardy korun, má z 12 koupených hektarů zaplněno 80 procent. Volný prostor si podle dřívějších prohlášení rezervuje pro třetí výrobní halu.

Daikin, který nyní zaměstnává 160 odborných pracovníků a zbytek montážních dělníků, dosud zaměstnal v Plzni 60 vysokoškoláků ze ZČU. "Dnešním podpisem demonstrujeme, že jsme se propojili a Daikin se stává strategickým partnerem univerzity," řekl prorektor ZČU pro vědu a výzkum Jan Horejc. Podobnou strategickou smlouvu má ZČU se 13 firmami, mezi nimiž jsou Škoda Auto, Panasonic, MBtech, Škoda Power, Škoda Transportation a ÚJV Řež. Důležité teď bude vybrat společný projekt, dodal Fudžii. ZČU a Daikin nevyloučily vybudovat společné vývojové pracoviště a vývoj nového modelu klimatizační jednotky.

Daikin Industries je členem Sumitomo Group, jednoho z pěti největších japonských konglomerátů. Plzeňská filiálka, která odebírá díly a služby od desítek firem, má 60 procent dodavatelů z ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK