Herbalife má rekordní tržby, zvýšil i celoroční výhled

24.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Los Angeles 24. února (ČTK) - Americká společnost Herbalife Ltd, která prodává zdravou výživu, hospodařila ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku s rekordními tržbami i ziskem na akcii. K růstu jí pomohla především vysoká poptávka v Severní Americe a v oblasti Asie a Tichomoří, díky čemuž podnik zlepšil i celoroční výhled.

Herbalife, který své výrobky prodává v řadě zemí světa včetně České republiky, vytvořil v posledním loňském čtvrtletí čistý zisk 55,7 milionu dolarů (asi 1,06 miliardy Kč). To je meziroční nárůst o 65 procent. Tržby se zvýšily o 23 procent na 630,9 milionu dolarů.

Zisk na akcii činil 88 centů proti zisku 53 centů o rok dříve. Herbalife působí i ve Venezuele, která loni devalvovala měnu. Pokud by se nebraly v úvahu tyto dopady, pak by zisk na akcii ve čtvrtletí vzrostl na 98 centů. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru počítali se ziskem na akcii 91 centů a tržbami 596,5 milionu dolarů.

Výhled na první čtvrtletí letošního roku ale zklamal. Firma čeká zisk na akcii v pásmu 77 až 80 centů, zatímco analytici v průměru čekali 86 centů. Tržby se podle managementu zvýší o 12,5 až 13,5 procenta.

Mnohem lépe naopak vypadá celoroční výhled. Herbalife očekává, že letos vydělá na jednu akcii 3,58 až 3,70 USD, zatímco dosud počítal se ziskem od 3,50 do 3,65 USD na akcii.

Mimořádně silný růst Herbalife registruje v oblasti Asie a Tichomoří, kde se objem prodeje ve čtvrtém čtvrtletí meziročně zvýšil o 34,4 procenta. Na severoamerickém trhu se objem prodeje zvýšil o 12,8 procenta.

Herbalife má akcie na burze v New Yorku. Nyní se prodávají v kurzu kolem 38,25 USD a za poslední rok zpevnily asi o 215 procent. Naproti tomu Dow Jonesův index za stejnou dobu zpevnil zhruba o 55 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK