Dolar si drží oporu, investoři čekají na Bernankeho

24.02.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 24.února (Reuters) - Dolar si ve středu převážně podržel předchozí zisky poté, co slabý údaj o spotřebitelské důvěře ve Spojených státech...

...zchladil chuť riskovat. Investoři se však především připravovali na klíčové vystoupení prezidenta americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho v Kongresu.

Výnosnější měny včetně australského dolaru mezitím spadly na denní minima při oslabení akcií na asijských a poté i evropských burzách.

Euro se vůči dolaru drželo poblíž devítiměsíčního minima, sužováno slabými úterními údaji o německé podnikatelské důvěře. Jednotná evropská měna zůstávala zranitelná a náchylná k dalším ztrátám také kvůli trvalým obavám o veřejné finance Řecka.

Analytici uvedli, že před vystoupením Bena Bernankeho před výborem pro finanční služby Sněmovny reprezentantů, plánovaném na 16:00 SEČ, očekávají jen vlažné obchodování. Ve čtvrtek Bernanke ještě předstoupí před bankovní výbor Senátu.

Investoři budou v Bernankeho komentářích pozorně hledat signály dalšího vývoje měnové politiky centrální banky poté, co minulý týden zvýšila diskontní sazbu, již účtuje bankám za nouzové úvěry. Fed trval na tom, že šlo o čistě technický krok.

"Panuje určitá nervozita, pokud jde o to, co dnes Bernanke řekne," uvedl Johan Javeus, hlavní měnový stratég z banky SEB, a dodal, že Fed musí trhu jasně dát najevo, že zvýšení diskontní sazby v minulém týdnu nelze vykládat jako krok k utažení měnové politiky.

Bernankeho vystoupení předcházel projev prezidenta Fedu v St. Louis Jamese Bullarda, jenž v úterý řekl, že bude-li se ekonomika Spojených států vyvíjet podle očekávání, sazby zřejmě zůstanou beze změny až do příštího roku. [ID:nNAT007288]

Bullard také uvedl, že Fed chce vyzkoušet rozdíl 50 bazických bodů mezi diskontní sazbou a hlavní zápůjční sazbou, jež je nyní nastavena v podstatě na nule.

Dodal, že mu je potěšením interpretovat slovní spojení "delší období", jež Fed používá ve svých měnověpolitických prohlášeních o úrokových sazbách, v tom smyslu, že sazby zůstanou nízko po dobu šesti měsíců.

"Očekáváme, že (Bernanke) zopakuje a naváže na Bullardovy komentáře, že zvýšení diskontní sazby v minulém týdnu nemělo co dělat s utahováním měnové politiky a že zvýšení hlavní sazby je stále daleko před námi," uvedli ve zprávě analytici z RBC.

"Pokud se tak stane, předpokládáme, že to vyvine tlak na dolar, podpoří akcie a obrátí prudké včerejší pohyby."

Dolar ve 12:55 mírně oslaboval vůči koši měn na 80,72 bodu <.DXY>, a obchodoval se tak nedaleko osmiměsíčního maxima 81,342 bodu, na něž vyšplhal ke konci minulého týdne.

Euro <EUR=> přidávalo 0,3 procenta na 1,3552 dolaru. Růst jednotné měny však brzdil vývoj evropských akcií <.FTEU3>, které smazaly ranní zisky a obchodovaly se bez větších změn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK