AK: V Česku je více než 60 automatů na mléko, další se chystají

25.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. února (ČTK) - V českých městech a obcích funguje více než šest desítek automatů na mléko a zprovoznění dalších přístrojů zemědělci připravují. Vyplývá to ze statistik, které na svých internetových stránkách zveřejnila Agrární komora. Mléčné automaty začaly v Česku rychle přibývat od loňského podzimu, jelikož přímý prodej čerstvého mléka je nyní pro farmáře ekonomicky mnohem výhodnější než jej dodávat za nižší cenu mlékárnám.

V některých městech podle statistik Agrární komory funguje několik mléčných automatů. Pomyslným rekordmanem jsou České Budějovice, ve kterých mají lidé k dispozici tři automaty na mléko. Dva přístroje jsou v provozu například v Olomouci, Prostějově či Liberci a první automat na mléko byl tento týden instalován v Praze. Některé mléčné automaty si ale své zákazníky nenašly. V Horšovském Týně na Domažlicku byl automat kvůli nezájmu lidí demontován po 14 dnech. Nicméně další automaty zemědělci podle informací Agrární komory plánují zprovoznit například v Klatovech, Mladé Boleslavi či Znojmě.

Prvotní myšlenku umísťovat přístroje přímo na dvoře svých hospodářství zemědělci postupně opustili. Namísto toho instalují automaty do center měst, na nádraží či do prodejen patřících samotným zemědělským podnikům, kde mají mnohem větší možnosti odbytu. Některé mléčné automaty fungují v těsné blízkosti prodejen obchodních řetězců. Mléko si lidé mohou načepovat například u Kauflandu v Písku nebo u Teska v Jindřichově Hradci.

V automatech se litr mléka prodává za 15 i více korun, zatímco od mlékárny by zemědělci dostali v průměru mezi šesti a sedmi korunami, což podle nich nepokrývá ani výrobní náklady. Zemědělci si ale musejí investici do mléčného automatu důkladně spočítat, jelikož přístroj stojí i víc než 200.000 korun. Prodej využívají zejména menší farmy. Větší zemědělské podniky prodávají tisíce litrů denně, automat denně vydá 100 až 200 litrů mléka za den.

Tepelně neupravené mléko z automatu je před konzumací potřeba převařit. Na tento fakt v pondělí v souvislosti s růstem počtu automatů v zemi upozornil také hlavní hygienik Michael Vít. V Jihočeském kraji se ve zvýšené míře vyskytly případy průjmového onemocnění, které mohlo způsobit právě tepelně neupravené mléko z automatu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK