Příliv přímých investic do Ruska loni klesl o 41,1 procenta

28.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 28. února (ČTK) - Příliv přímých zahraničních investic do Ruska se loni v důsledku krize propadl o 41,1 procenta na 15,9 miliardy USD (302,6 miliardy Kč). Vyplývá to z údajů, které zveřejnila ruská centrální banka. Návrat investic na úroveň před krizí se čeká nejdříve v roce 2013.

Investice jsou hluboko pod úrovní z období před recesí, kdy ročně činily 60 až 70 miliard USD. Peníze směřovaly hlavně do těžby. Celkové zahraniční investice, tedy včetně portfoliových a nepřímých, se snížily o 21 procent na 81,9 miliardy USD.

Přímé zahraniční investice klesají v současnosti po celém světě. Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD) odhaduje, že loni přímé zahraniční investice po celém světě klesly na jeden bilion dolarů z 1,7 bilionu o rok dříve. UNCTAD však odhaduje, že investice opět naberou na rychlosti a v roce 2011 stoupnou na 1,8 bilionu USD. Ruský ministr financí Alexej Kudrin však již dříve uvedl, že Rusko očekává návrat na úroveň před krizí nejdříve v roce 2013. Rusko je přitom v současnosti jednou z pěti nejatraktivnějších zemí pro přímé zahraniční investice.

Největším investorem v Rusku zůstal loni Kypr, kde je sídlo velkého množství investičních firem patřících ruským společnostem nebo jednotlivcům. Následovaly Nizozemsko a Švýcarsko, napsala agentura Reuters.

Ruská ekonomika loni klesla o 7,9 procenta a zaznamenala nejhlubší propad za posledních 15 let. V letošním roce by však opět měla začít růst a tempo růstu má činit více než tři procenta. V roce 2008 hrubý domácí produkt Ruska stoupl o 5,6 procenta a v předešlých několika letech se zvyšoval průměrným ročním tempem zhruba sedmi procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK