Soud vyhlásil konkurz na výrobce autodílů Henniges Automotive

02.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 2. března (ČTK) - Krajský soud v Ostravě vyhlásil konkurz na výrobce automobilových dílů, firmu Henniges Automotive. Vyplývá to z informací insolvenčního rejstříku na portálu justice.cz. Firma byla již delší dobu kvůli stamilionovým dluhům v úpadku. Nedávno ohlásila úřadu práce, že ze svého ostravského závodu propustí 250 lidí. O práci ale nakonec může přijít celkem 350 lidí, kteří v ostravském závodě pracovali.

Výrobu ve svém druhém závodu, který je v Příboře na Novojičínsku, chtěla firma na výrobu těsnících systémů do aut podle dřívějšího prohlášení zachovat. V něm pracuje zhruba 130 lidí. "Zatím nevím, co bude prohlášení konkurzu pro výrobu v závodě v Příboře znamenat," řekla dnes ČTK personální ředitelka Henniges Automotive Dagmar Hönigová.

Soud už před rokem rozhodl o úpadku firmy. Výrobce autodílů však předložil reorganizační plán, který měl firmu zachránit. Ten však v minulých týdnech společnost odvolala a vzala od soudu zpět. Proto soud nyní firmu poslal do konkurzu.

Společnosti nevyšel reorganizační plán kvůli tomu, že se s ní rozhodl ukončit spolupráci koncern Volkswagen Group. Kvůli tomu ostravský závod výrazně omezil výrobu. Také nový investor, který chtěl výrobce automobilových těsnění koupit, proto svou nabídku stáhl. Vyplývá to z informací o průběhu insolvenčního řízení.

Ředitel Henniges Automotive Jan Pýcha již dříve České televizi řekl, že odstoupení od spolupráce ze strany koncernu Volkswagen znamenalo, že byla značně utlumena a ztracena výroba zejména pro společnosti Audi a Škoda. Firma předpokládala, že malosériová výroba náhradních dílů ve druhém závodu v Příboře bude pokračovat i v následujících měsících.

Podle personální ředitelky bylo již v lednu z ostravského závodu propuštěno 80 lidí. "Ještě přesně nevíme, jak dlouho výroba pojede. Zatím je to směřováno, že výroba v ostravském závodě by měla jet do konce března. K útlumu bude docházet postupně. My už jsme oznámili na úřadu práce hromadné propuštění. Neznamená to ale, že propustíme všech 350 lidí. Úřadu práce jsme oznámili, že půjde zhruba o 250 lidí, s tím, že čísla jsou pouze informativní," řekla ČTK Hönigová na začátku února.

Propouštění podle ní bude probíhat v průběhu několika měsíců. Někteří zaměstnanci z Ostravy by se případně mohli přesunout do závodu v Příboře. "Propuštěným zaměstnancům se snažíme poskytnout maximální servis při hledání nového zaměstnání. Spolupracujeme i s okolními firmami na umisťování zaměstnanců i s personálními agenturami. Věříme, že spousta lidí si práci co nejdříve najde," dodala Hönigová.

Firma Henniges Automotive (dříve GDX Automotive) kvůli finančním potížím podala sama na sebe insolvenční návrh předloni v listopadu. Soud prohlásil úpadek loni 21. ledna. Věřitelé Henniges Automotive přihlásili pohledávky v celkové výši 953 milionů Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK