Peugeot Citroën a Mitsubishi vyloučily kapitálové propojení

03.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 3. března (ČTK) - Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën a japonská Mitsubishi Motors vyloučily možnost kapitálového propojení. Po setkání manažerů na ženevském autosalónu označily takovou alianci za nevhodnou vzhledem k současným okolnostem na trhu. Podniky to uvedly v dnešní společné zprávě.

Za automobilky v Ženevě jednali generální ředitel skupiny Peugeot Citroën Philippe Varin a prezident Mitsubishi Motors Osamu Masuko. Dodali ale, že současnou spolupráci obou podniků chtějí rozšířit.

V prosinci podniky oznámily, že jednají a výsledkem by mohlo být strategické partnerství. Podle japonského ekonomického deníku Nikkei byly firmy v závěrečné fázi vyjednávání, kdy francouzský koncern údajně uvažoval o koupi 30 až 50 procent čtvrté největší japonské automobilky.

Varin několikrát řekl, že v úvahu připadají partnerství či akvizice, pokud by Peugeot Citroën zůstal nezávislým a spojení by mělo skutečný přínos. Mluvčí francouzské skupiny dodal, že kvůli současné nejistotě na trhu není jisté, zda by aliance přinesla peníze akcionářům.

Peugeot Citroën již s Mitsubishi spolupracuje při vývoji vozů s pohonem všech čtyř kol. Také spolu vyvíjejí ekologicky čisté technologie pro elektrovozy a mají společný podnik v Rusku, připomněla agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK