Cena ropy WTI se vrátila nad 80 dolarů, pomáhá slabší dolar

03.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. března (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes opět zvyšovaly, barel referenčního kontraktu na americkou lehkou ropu West Texas Intermediate (WTI) se tak vrátil nad 80 dolarů. Po zprávě o růstu zásob ropy v USA se cena mírně snížila, později se ale k růstu vrátila. Zčásti ropě pomáhá i slabší dolar.

Po 16:30 se barel WTI prodával za zhruba 79,90 USD a proti předchozímu závěru se jeho cena zvýšila jen asi o 20 centů. Před zprávou o zásobách byla cena asi na 80,20 USD. Barel severomořské ropy Brent zdražil ve stejném rozsahu a prodával se za zhruba 78,40 USD.

Za oslabováním dolaru je celkově příznivější postoj investorů vůči euru, a to díky schválení nových úsporných opatření v Řecku. Slabší dolar obecně pomáhá cenám ropy k růstu, protože ji zlevňuje zájemcům, kteří platí jinou měnou než dolarem.

"Stále se pohybujeme ve velmi úzkém pásmu od 78 do 80 dolarů. Dolar by tak mohl být jedním z faktorů," poznamenal analytik finančního ústavu Commerzbank Carsten Fritsch. "Kvůli slabším ekonomickým faktorům očekáváme ve střednědobém výhledu nižší ceny, teď ale na trhu trvá pozitivní nálada, takže další růst je pořád ještě možný," dodal.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) oznámil, že zásoby ropy se minulý týden v amerických skladech zvýšily o tři miliony na 337,5 milionu barelů. To je mnohem více, než čekali analytici, kteří v anketě agentury Reuters v průměru počítali s nárůstem o 1,4 milionu barelů.

Zásoby produktů v kategorii destiláty se ale o 600.000 barelů snížily a činily 152,7 milionu barelů. Na trhu se počítalo s jejich poklesem až o 900.000 barelů.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 78,39 78,18 New York - Nymex WTI duben 79,95 79,68

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK