Zisk slovenských podniků loni klesl o 18 procent

04.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 4. března (ČTK) - Hrubý zisk slovenských podniků se v loňském roce podle předběžných výsledků snížil o 18 procent na 7,35 miliardy eur (zhruba 190 miliard Kč). Oznámil to dnes slovenský statistický úřad. Hospodaření firem se zhoršilo kvůli poklesu zisku nefinančních společností. Výsledky finančních podniků se naopak zlepšily.

Hrubý zisk nefinančních společností se propadl o 30,9 procenta na 6,59 miliardy eur zejména kvůli poklesu zisku v průmyslové výrobě. Hospodaření firem negativně ovlivnila světová hospodářská krize, která vedla rovněž k poklesu ekonomiky a růstu nezaměstnanosti. Finanční podniky loni vykázaly hrubý zisk 767,3 milionu eur poté, co v předchozím roce prodělaly 563,3 milionu eur.

Největší část zisku nefinančních společností si loni připsaly podniky dodávající plyn a elektřinu, které vydělaly 1,63 miliardy eur. Obchod vykázal zisk 1,58 miliardy eur a průmyslová výroba 1,31 miliardy eur. Ve ztrátě skončili podnikatelé působící v zemědělství, lesnictví a rybolovu, v ubytovacích a stravovacích službách i ve vzdělávání.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK