Penam vstoupí na maďarský trh, kupuje pekárny Ceres a Multi

08.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Společnost Penam, druhá největší tuzemská pekárna, vstoupí na maďarský trh. Firma dnes ČTK informovala o dnešním podpisu smlouvy o koupi tamní pekárenské společnosti Ceres a její dceřiné společnosti Multi. Po schválení transakce úřady pro ochranu hospodářské soutěže tak Penam rozšíří svou kapacitu pro výrobu toustových chlebů a získá přístup pro své výrobky na maďarský trh. Cenu transakce Penam nesdělil.

"Vznikne tak možnost účastnit se středoevropských dodavatelských tendrů na toustové chleby," řekl generální ředitel společnosti Jaroslav Kurčík. "Přínosem bude také rozšíření sortimentu o výrobky v segmentu předpečeného pečiva a chleba," dodal Kurčík.

Pekárna, jejíž celý název je Ceres Zártköruen Muködo Részvénytársaság, je v Maďarsku předním výrobcem toustových chlebů a baleného chleba. Loňský obrat společnosti činil 28,5 milionu eur (v přepočtu zhruba 740 milionů Kč). Firma loni vyrobila 24.000 tun pekárenských výrobků, z toho 13.000 tun toustového chleba.

Ceres má v Maďarsku tři závody. Celkem zaměstnávají 500 lidí. Pekárna v Györu vyrábí chléb, toastový chléb, rohlíky a sladké pečivo. Závod v Miskolci peče chléb a rohlíky, pekárna ve městě Csorna se specializuje na ruční výrobu pečiva. Dceřiná společnost Multi (Multi-Pékség Betéti Társaság) se zaměřuje na výrobu a prodej bezlepkových výrobků.

Penamu, patřícímu skupině Agrofert Holding, loni podle odhadu klesly tržby o tři procenta. O rok dříve činil obrat rekordních 3,8 miliardy korun a čistý zisk 143,6 milionu korun. Hospodářské výsledky jsou zatím předběžné a budou zhruba na úrovni výsledků z roku 2008, řekl ČTK Kurčík na konci ledna.

Penam pokračuje ve svém plánu z roku 2007 stát se v nejbližších letech jedničkou na tuzemském trhu s pečivem. V minulých letech koupil českobudějovickou pekárnu Pekast a moravský podnik Nobrs, čímž jeho podíl na pekárenském trhu vzrostl ze 12 na 15 procent.

Lídrem domácího trhu je společnost United Bakeries podnikatelů bratří Paříků, která ovládá podle odhadů možná čtvrtinu trhu v Česku a na Slovensku. Jednička na trhu vznikla roce 2006 sloučením Odkolku a Delta Pekáren.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK