LČR se přou s odbory o růst mezd, podnik nemá kolektivní smlouvu

08.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 8. března (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) se pře s odbory o růst mezd zaměstnanců v letošním roce. Odbory žádají růst mezd o pět procent, podnik podle odborů navrhl nulové zvýšení. ČTK to dnes řekl místopředseda Odborového svazu dřevo-lesy-voda a člen odborového vyjednávacího týmu Alfonz Kokoška. Podnik kvůli sporu o mzdy nemá uzavřenou kolektivní smlouvu pro letošní rok. Spor bude řešit zprostředkovatel. Vyjádření Lesů ČR, kterým patří polovina lesů v zemi, ČTK zjišťuje.

Kolektivní smlouva v podniku, který má asi 3500 zaměstnanců, skončila k poslednímu únoru letošního roku. Návrh odborů na prodloužení kolektivní smlouvy do doby uzavření nové smlouvy vedení LČR podle Kokošky odmítlo. "O našem požadavku na růst mezd o pět procent jsme připraveni jednat. Chceme se dohodnout," řekl s tím, že loni byla průměrná mzda v podniku přes 25.000 korun.

Při přijetí návrhu LČR na udržení mezd na úrovni loňského roku by podle Kokošky reálné mzdy zaměstnanců klesly. Odbory tvrdí, že již loni u zhruba 700 zaměstnanců došlo ke snížení reálné mzdy. Podle Kokošky Lesy ČR nemají ekonomické problémy a mzdy by proto měly růst.

Svůj požadavek na zvýšení mezd odbory opírají o to, že podnik několik let po sobě vykazuje stomilionové zisky a zároveň dává řadově stovky milionů na vlastní propagaci a sponzoring. "Požadavek mzdového nárůstu přitom představuje jen zlomek těchto prostředků," tvrdí odbory. Loni LČR podle předběžných propočtů zvýšily hrubý zisk z předloňských 707 milionů na 750 až 800 milionu korun.

Do sporu se dnes vložil jihomoravský hejtman a stínový ministr zemědělství za ČSSD Michal Hašek. V prohlášení vyzval vedení LČR k urychlenému dokončení jednání s odboráři a uzavření kolektivní smlouvy. "S ohledem na dopady ekonomické krize na sektor lesnictví považuji udržení sociálního dialogu a smíru za jeden z klíčových předpokladů pro stabilizaci státního podniku," uvedl.

LČR nyní čelí kritice kvůli tendru na lesní práce a prodej dřeva. Kritici tvrdí, že kontrolu nad odchodem se dřevem od roku 2011 údajně získá jen několik největších hráčů na lesnickém trhu. LČR kritiku odmítají. Antimonopolní úřad tendr v minulých dnech pozastavil.

Zdeněk Rychtera jpt

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK