Stock Plzeň loni výrazně zvýšil export lihovin, vyváží do 12 zemí

15.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 15. března (ČTK) - Stock Plzeň loni výrazně zvýšil export lihovin. Z předloňských 3,3 milionu litrů se dostal na 4,2 milionu litrů. Kromě růstu největšího vývozního trhu na Slovensku se výrazně zvýšil počet exportních teritorií, kterých je nyní 12. Přibyly Německo, Norsko, Maďarsko, Litva, Makedonie, Černá Hora, Srbsko a Libanon. Expanzi domácího trhu, kde tržní podíl dosahuje téměř 40 procent, tak doplňuje rozšiřování exportního portfolia, řekl ČTK obchodní ředitel Stocku Plzeň Richard Švéda.

"Z celkového loňského objemu naší produkce 28 milionů litrů dosáhl vývoz podílu 15 procent, když v roce 2008 (kdy firma vyrobila 27,53 milionu litrů lihovin) se podílel na prodeji 12 procenty," uvedl Švéda.

Nejdůležitějším exportním trhem zůstává Slovensko, kam ročně putuje kolem tří milionů litrů lihovin z Plzně. Díky tomu je také dceřiná společnost Stock Slovakia největším importérem lihovin na Slovensku a oba fernety tam jsou nejprodávanějšími značkami v gastronomii.

"Vývoz do dalších zemí zatím není zásadní z hlediska objemů prodeje, ale hlavně kvůli budování pozic pro další potenciální kontrakty," dodal Švéda.

Stock Plzeň přitom na zahraniční trhy proniká nejen samostatně, ale také díky spolupráci se sesterskými společnostmi v rámci nadnárodní skupiny Stock Spirits Group (SSG). "Prostřednictvím Stocku Italia, Stock Trade ve Slovinsku a Heritage Brands v USA se lihoviny z Božkova daří prodávat i na dalších trzích," řekl Švéda. Významnou roli podle něj hraje sesterský Stock International, který sídlí v Plzni-Božkově a zodpovídá za vývoz na třetí trhy, kde SSG nepůsobí přímo. Snaží se získat v každé zemi vždy jen jednoho exkluzivního výhradního zástupce.

K nejžádanějším značkám v zahraničí patří klasický a citrónový fernet a Vodka Amundsen. Posiluje také kategorie brandy a loni se začal prosazovat i bílý rum Key Rum White, dodal Švéda.

Podle něj rozhoduje o úspěchu v cizině hlavně soustavná práce, ale někdy i zdánlivé maličkosti. "Smetanový likér Key Rum Cream získal ve slepé degustaci prestižního britského časopisu The Spirits Business titul Master. Okamžitě nás s poptávkou kontaktovala řada zahraničních obchodníků. Pomáhají nám i turisté, kteří si fernet z ČR odvážejí jako suvenýr, dodal Švéda.

Václav Prokš vit

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK