Soud z procesních důvodu neuznal insolvenční návrh na Lanatex

17.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 17. března (ČTK) - Ivančická textilka Lanatex se insolvenci vyhne. Německá firma BWK Chemiefaser GmbH, které údajně dluží téměř půl milionu korun, sice podala návrh na zahájení řízení, soud jej ale kvůli chybějícímu ověření podpisu navrhovatele neuznal. ČTK to zjistila z insolvenčního rejstříku. Oprava návrhu není možná, věřitel jej musí podat znovu.

"Insolvenční návrh je podepsán právním zástupcem navrhovatele a tento podpis je ověřen prohlášením o pravosti podpisu. K návrhu byla doložena řádná plná moc udělená tomuto advokátovi, na níž podpis navrhovatele, respektive osoby oprávněné jeho jménem jednat, není úředně ověřen. Insolvenční zákon neumožňuje odstranění tohoto nedostatku," uvedl soud v odůvodnění.

Podle navrhovatele má Lanatex více věřitelů, kterým dluží peníze nejméně 30 dnů po uplynutí lhůty splatnosti. Německé firmě Lanarius Export GmbH údajně nezaplatil za dodané zboží 136.507 eur (asi 3,5 milionu korun) a britské firmě G. Modiano Limited dluží zhruba 188.000 eur (asi 4,8 milionu korun) a 182.000 amerických dolarů (asi 3,4 milionu korun).

Vedení firmy tyto informace nepotvrdilo, ale ani nevyvrátilo. Připustilo jen, že určité závazky firma má. "Zdrojem pro úhradu těchto závazků měl být prodej zásob a strojů, avšak vlivem ekonomické krize došlo k výraznému poklesu cen zboží a prakticky k zastavení prodeje strojů, neboť světový trh je tímto zbožím přesycen. Firma se proto rozhodla prodat nepotřebný nemovitý majetek. Těsně před realizací je řada prodejů, avšak musí být za současné situace pozastaveny, což samozřejmě zase snižuje možnost uspokojit včas a plně věřitele. Firma zastává názor, že není v insolvenci, že i přes značné problémy je schopna dostát svým závazkům vůči věřitelům," uvedl v tiskovém prohlášení bez dalších podrobností generální ředitel Lanatexu Jiří Sýkora.

Lanatex byl v několika minulých letech ve ztrátě, klesaly mu i tržby. Zatímco v roce 2007 zaměstnával podnik asi 220 pracovníků, utržil 219 milionů korun a hospodaření ukončil ztrátou 19 milionů korun, o rok později zavřel tkalcovnu, přádelnu i úpravnu, tržby se snížily na 91 milionů a ztráta se více než ztrojnásobila na 64,6 milionu korun.

Podnik propustil většinu zaměstnanců, ve druhém pololetí 2008 zůstala v provozu pouze barevna a vyšívárna, oba provozy zajišťovaly zakázky pro externí odběratele. Nyní firma provozuje pouze barevna, která zaměstnává 33 lidí. Podle internetových stránek firma nadále prodává také skladové zásoby tkanin a k prodeji nabízí také administrativní budovu, dříve rodinné sídlo někdejšího majitele podniku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK