Japonské akcie sestoupily z dvouměsíčního maxima

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 18. března (ČTK) - Japonský akciový trh dnes oslabil o jedno procento a sestoupil ze středečního maxima za dva měsíce. Vybírání zisků z předešlého růstu se ke konci obchodování urychlilo po zprávě, podle níž řecká vláda nedoufá, že by se summit Evropské unie 25. března dohodl na nějaké pomoci Řecku.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 klesl v závěru o 102,95 bodu na 10.744,03 bodu. Ve středu během dne vystoupil na dvouměsíční maximum 10.864,30 bodu, Širší index Topix oslabil o 0,7 procenta.

Burza byla od počátku pod vlivem prodejů, které se snažily využít dosavadního růstu řady akcií. K poklesu přispěl výprodej akcií realitních firem v reakci na zhoršené makléřské hodnocení tohoto sektoru. Nakonec pokles urychlilo vyjádření nejmenovaného řeckého činitele, podle něhož Evropská unie Řecku s jeho dlužnickou krizí zřejmě nepomůže a Atény by se mohly obrátit na Mezinárodní měnový fond.

Zprávy o Řecku oslabily euro vůči dolaru o půl procenta pod 1,37 USD. Předtím se euru nepodařilo udržet vzestup nad 1,38 USD. Dolar naopak všeobecně oživil a smazal ztráty z předešlého dne, kdy klesal kvůli vyhlídkám na přetrvání téměř nulových úrokových sazeb v USA.

Euro k dolaru ke konci tokijského obchodování kleslo o 0,5 procenta na 1,3670 USD. Vůči jenu evropská měna klesla až na 123,17 JPY ze středečního závěru 124,02 JPY. Dolarový index vůči koši šesti měn posílil o 0,1 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK