Řecko údajně uvažuje, že požádá o pomoc Mezinárodní měnový fond

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 18. března (ČTK) - Řecká vláda uvažuje, že se o pomoc v dlužnické krizi obrátí na Mezinárodní měnový fond, protože již ztrácí naději, že by se mohla od summitu Evropské unie 25. března dočkat nějaké konkrétní podpory. Uvedl to dnes zpravodajský servis Dow Jones Newswire s odvoláním na nejmenovaného řeckého činitele.

"Stále chceme, aby řešení zůstalo v rámci Evropské unie, nevypadá to však dobře," řekl činitel. "Pokud nevzejde ze summitu EU 25. března jasná podpora, budeme se muset rozhodnout, kam se obrátit. Na stole je řada scénářů, z nichž prvořadý je scénář s MMF," dodal.

Alternativu požádat o pomoc MMF zatím řečtí a evropští představitelé odmítali v obavách, že by to narušilo prestiž EU a eura. S pomocí od fondu jsou také spojeny tvrdé podmínky pro veřejné finance, zejména škrty v sociálních výdajích. Řecku však hrozí státní bankrot, pokud nezíská v příštích týdnech a měsících na vyrovnání splatných dluhů desítky miliard eur.

Řecký představitel rovněž uvedl, že se ohledně řešení řecké krize prohlubují neshody s Německem. Berlín se v obavě z budoucích následků staví proti spěšné pomoci Řecku a trvá na tom, že hlavní díl odpovědnosti leží na úsporném plánu řecké vlády. Německá kancléřka Merkelová ve středu uvedla, že do budoucna je třeba ustavit mechanismus, který by umožnil vylučovat z eurozóny země, které trvale neplní ekonomické podmínky.

"Ve vládě sílí přesvědčení, že jediným řešením bude MMF," citovala Dow Jones Newswire řeckého činitele. O načasování žádosti o pomoc se rozhodne až po summitu EU, podle činitele by to však mohlo být těsně před prodlouženým víkendem 2.-4. dubna, který by poskytl finančním trhům čas na absorbování této zprávy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK