Pegas Nonwovens vloni zvýšil tržby o sedminu na 3,2 miliardy Kč

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Znojmo 18. března (ČTK) - Společnost Pegas Nonwovens, která je druhým největším výrobcem netkaných textilií v Evropě, vloni snížila tržby o 13,5 procenta na 123,4 milionu eur (asi 3,2 miliardy korun). Čistý zisk skupiny se zvýšil meziročně o 39,7 procenta na 20,8 milionu eur, oznámila dnes firma v tiskové zprávě.

Hlavní příčinou růstu čistého zisku byly kurzové změny a nižší úrokové náklady oproti roku 2008. "V první polovině minulého roku společnost těžila z pozitivního efektu mechanismu přenášení cen, zatímco od jeho druhé poloviny musela do svých výsledků absorbovat negativní dopady poměrně dynamického růstu cen vstupních surovin, který trvá i nadále," uvedl generální ředitel společnosti František Řezáč.

Provozní hospodaření bylo podle firmy ovlivněno dvěma faktory, které se letos už nebudou opakovat. Kromě nízké ceny vstupních surovin v prvním čtvrtletí minulého roku se jedná o výprodej skladových zásob ve stejném období.

Firma loni zvýšila produkci o 4,7 procenta na 69.462 tun výrobků. Stejný výkon předpokládá i v roce letošním. Letos v únoru firma zahájila výstavbu deváté výrobní linky, hotova by měla být ve druhé polovině roku 2011. Investice zhruba 1,3 miliardy korun umožní zvýšit výrobní kapacitu až o 20.000 tun.

Pegas Nonwovens SA je holdingová společnost se sídlem v Lucemburku a s provozními dceřinými společnostmi ve Znojmě a Bučovicích na Vyškovsku. V závodech pracuje kolem 400 lidí. Vyrábí netkané textilie na bázi polyetylenu a polypropylenu pro hygienické potřeby, průmysl, stavebnictví, zemědělství a další specializované sektory. Textilie jsou primárně využívány pro výrobu dětských plenek, dámskou a intimní hygienu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK