Pravidla převozu škodlivin pro šlechtění rostlin se zřejmě změní

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Pravidla pro převoz škodlivých organismů například pro šlechtění odrůd rostlin se asi změní podle směrnice EU, která platí už od předloňského července. Změny má přinést novela zákona o rostlinolékařské péči, kterou dnes schválil Senát. Normu, jejíž projednání patří mezi vládní priority, nyní dostane k podpisu prezident.

"Účelem navrhované úpravy je umožnit rostlinolékařské správě vydat rostlinolékařský pas pro přemísťování karanténního materiálu z České republiky na území jiného členského státu EU," řekl senátorům ministr zemědělství Jakub Šebesta.

Karanténním materiálem jsou podle něj škodlivé organismy, rostliny, rostlinné produkty a jiné předměty pro pokusné a vědecké účely nebo pro šlechtění odrůd, podotkl. Rostlinolékařský pas bude podle ministra vydáván při dodržení podmínek karanténní izolace.

Šebesta poznamenal, že směrnici Česko částečně přejalo předloni vyhláškou. Pokud by nebyla rychle schválena novela zákona, Evropská komise by s ČR zahájila řízení, dodal.

Senátor za TOP 09 Adolf Jílek poznamenal, že novela je již 20. změnou rostlinolékařského zákona, který tak patří k nejčastěji upravovaným normám.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK