První návrh Škody Auto na růst mezd odbory odmítly, jedná se dál

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 18. března (ČTK) - První návrh Škody Auto v kolektivním vyjednávání počítá podle odborů s růstem tarifních mezd od května a listopadu vždy o jedno procento. Odbory s tím nesouhlasí, dál s vedením podniku jednají. V případě neúspěchu vyjednávání hrozí největší české automobilce stávka, informoval dnes týdeník Škodovácký odborář. Další kolo jednání se konalo v úterý, jeho výsledek ani jedna ze stran nechtěla komentovat. Firma a odbory zasednou k jednacímu stolu také dnes.

Návrh firmy se skládá ze tří částí. V době od 1. dubna do 1. května 2010 Škoda navrhla pro zaměstnance jednorázovou platbu 1000 korun. Dále od 1. května do 1. listopadu 2010 nárůst tarifu o jedno procento a další procento navíc poté od 1. listopadu 2010 do 30. června 2011.

Odbory tento návrh jednoznačně odmítly jako absolutně nepřijatelný. Představuje podle nich nižší číslo, než je vůbec očekávaná inflace. Odbory přitom požadují růst tarifu nad inflaci. "Firma nám v přepočtu nabídla jeden jogurt ze Žitavy na měsíc," řekl týdeníku předseda odborů Jaroslav Povšík.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK