Finanční arbitr loni dostal 757 podnětů, meziročně o 22 pct. více

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Finanční arbitr obdržel loni 757 podnětů, což byl v meziročním srovnání nárůst o 22 procent. O zahájení řízení rozhodl ve 118 případech, v řadě případů totiž nespadaly podněty do kompetence finančního arbitra. Klienti přitom požadovali po finančních institucích téměř 31,5 milionu korun. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval finanční arbitr České republiky František Klufa.

Nejčastěji se stížnosti týkaly převodů peněz, úvěrů, pojištění, zneužití platební karty v bankomatu nebo zneužití platební karty u obchodníků v zahraničí. Nejčastěji, ve 43 případech, šlo o průměrné částky 10.000 korun.

Ze 118 řešených případů bylo loni 86 oprávněných a 32 neoprávněných. U oprávněných případů bylo loni ukončeno 59 z nich. V 37 procentech případů arbitr rozhodl ve prospěch navrhovatele a v 63 procentech ve prospěch instituce. Stížnost klienta nelze podle Klufy například uznat v případě, kdy klient požaduje po bance peníze za zneužití platební karty a přitom má PIN napsaný přímo na kartě.

Arbitr loni udělil finančním institucím sankce a pokuty za 254.000 korun, z toho 115.000 korun za neplnění informačních povinností. Předloni byl objem pokut a sankcí 480.000 korun.

Cílem pro rok 2010 je podle Klufy vyhýbat se soudním řešením sporů a snažit se o smírčí řešení. Loni bylo totiž celkem 89 procent všech případů vyřešeno smírčím způsobem.

Arbitr působí v Česku od ledna 2003. Hlavním posláním je vyřizování sporů klientů s institucemi mimosoudní cestou. Do kompetence arbitra nepatří spory například z oblasti hypoték, stavebního spoření nebo spory vzniklé mimo členské státy EU. Nově by měl v letošním roce arbitr řešit i spory v oblasti spotřebitelských úvěrů.

Na provoz svého úřadu spotřeboval loni finanční arbitr 10,5 milionu korun a proti předpokladům ušetřil víc než 600.000 korun. Arbitr je financován z peněz České národní banky. Vláda má nyní na stole návrh, podle kterého by nově měla být kancelář arbitra financována ze státního rozpočtu, konkrétně z rozpočtu ministerstva financí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK