Chmiel: ČR má pro novou "desetiletku" EU tři priority

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Českými prioritami při dojednávání hospodářské strategie EU do roku 2020 jsou zaměstnanost, kvalitativní růst a konkurenceschopnost. Senátorům to dnes řekl ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel. Uvedl to v rámci informace o přípravách na nadcházející summit EU, který má podle něj příští týden schválit celkové zaměření strategie s názvem Evropa 2020 a projednat její hlavní cíle.

EU by podle návrhu Evropské komise měla během nadcházejícího desetiletí zvýšit míru zaměstnanosti u populace ve věku 20 až 64 let ze současných 69 na nejméně 75 procent. Komise chce také třeba navýšit výdaje na vědu, výzkum a inovace, zvýšit podíl vysokoškoláků či snížit počet lidí ohrožených chudobou. Dokument podle analytiků například neuvádí, jak cílů dosáhnout, a nereflektuje různorodost evropských zemí.

Rovněž senátoři z ODS byli kritičtí k obecnosti návrhu. "Za vážnější komentář evropské plánování v této komoře nestojí," uvedl například bývalý vicepremiér pro EU Alexandr Vondra. Podle kritiků i novému plánu hrozí osud neúspěšné lisabonské strategie, podle níž se unie měla do letoška stát nejvíce konkurenceschopnou ekonomikou světa.

Lisabonská strategie ztroskotala na neochotě členských států provést navržené reformní kroky, shodovali se místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) a Miroslav Škaloud (ODS) ze senátního evropského výboru. Podle něj byla důvodem obava vlád ze ztráty voličské podpory, což bude i nadále problém. Reformy podle něj ale nejsou nutné kvůli, že to určí nějaká strategie.

"Ne všechny cíle, jak je navrhuje Evropská komise, považujeme za realistické," uvedl také Chmiel. "Nejsme příliš spokojeni s nedostatečným důrazem na význam strukturálních reforem a na nutnost růstu produktivity práce. Jsme proti plošné kvantifikaci cílů, budeme prosazovat, aby byly zohledněny národní specifikace. Uvítali bychom větší důraz na zlepšení podnikatelského prostředí a detailnější rozpracování problematiky vnitřního trhu," vypočítával. Konkrétní mandát vlády bude podle něj schválen až příští středu.

Ministr nicméně poznamenal že je zájem přijmout agendu co nejjednodušší, což si ale vyžádá hodně dlouhé vyjednávání mezi členskými státy evropské sedmadvacítky. Definitivní podoba obsahu i řízení strategie by měla být stvrzena na červnovém summitu, připomenul Chmiel.

Vláda podle něj plánuje v dubnu uspořádat spolu s parlamentem veřejný seminář k podobě strategie. Ministr to uvedl v souvislosti s výzvou Gajdůškové k debatám o obsahu strategie před jejím schválením, nikoliv až poté.

Evropský summit by měl podle ministra také schválit strategii EU pro vnitřní bezpečnost a jmenovat šéfa portugalské centrální banky Vitora Constancia novým viceguvernérem Evropské centrální banky (ECB). Constancio nahradí koncem května současné viceguvernéra Lucase Papademose z Řecka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK