Technologická agentura rozdělí během šesti let 7,5 miliardy korun

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Technologická agentura České republiky (TA ČR) rozdělí během příštích šesti let, počínaje rokem 2011, v programu Alfa 7,5 miliardy korun na podporu aplikovaného výzkumu a experimentálního rozvoje. První výzva programu Alfa, v níž jde o 817 milionů korun, bude vyhlášena 24. března, uvedl server www.euro.cz.

"Je to vůbec první program, který TA ČR vyhlásí. Cílem je podpořit aplikovaný výzkum a z veřejných peněz přispět k vytváření prostředí spolupráce mezi firmami a výzkumnými institucemi," uvedl předseda agentury Karel Klusáček. V dalších letech podle něj vzniknou i programy s menším rozpočtem.

Do Alfy se mohou přihlásit podnikatelé s vlastním výzkumným záměrem, přičemž v hodnocení budou zvýhodněna sdružení, jež vytvoří partnerství s výzkumnými organizacemi. Projekty mohou trvat 24 až 72 měsíců.

Klusáček odhadl, že by mohla agentura z programu Alfa podpořit během šesti let 750 projektů. Alfa se zaměří na progresivní technologie a materiály, energetické zdroje a udržitelný rozvoj dopravy. Maximální výše grantu bude tři miliony eur (75 milionů korun).

"Budeme dohlížet, aby se peníze dostaly k těm, kteří je potřebují. Existuje i preference malých podniků. Oponenti musí též dohlédnout, aby nešlo jen o změnu firemního designu či obalu, zkrátka něčeho nepěkného, nač by veřejný sektor neměl přispívat," zdůraznil Klusáček. Právě zbytečné vydávání peněz na projekty, které by měly podniky financovat samy, často kritizuje Akademie věd.

TA ČR by měla mít společné sídlo s Grantovou agenturou ČR, která financuje základní výzkum. Zatím ale není podle Klusáčka nic rozhodnuto. TA má nyní deset pracovníků, do konce roku jich má být 16 a během několika let 40.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK