Majitelé domů připravili návrh zákona o sociálním bydlení

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Občanské sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí v ČR (OSMD) připravilo návrh zákona o sociálním bydlení. Návrh obsahuje novou koncepci zajištění sociálního bydlení státem. Spočívá v zavedení adresných příspěvků na bydlení ve formě sociálních dávek. Připravovanou normu dnes na tiskové konferenci představil předseda OSMD Tomislav Šimeček. Zákon má pomoci řešit situaci po ukončení deregulace nájemného.

Miroslav Zajíček z Vysoké školy ekonomické odhaduje, že nová dávka by se týkala nejvíce 260.000 tuzemských domácností. Státní rozpočet by dávka podle něj ročně zatížila maximálně šesti miliardami korun.

Nové dávky mají pomoci osobám v nezaviněné nouzi překlenout dočasně finanční obtíže. Dávka má pokrývat náklady na nájemné do výše skutečně placeného nájmu, nejvýše ale do úrovně průměrného místně obvyklého tržního nájemného v příslušné obci.

"Jedná se tedy nikoli o pohodlnou sociální síť, ale o sociální trampolínu, která má příjemce dávky vracet rychle do normálního života," řekl šéf sdružení.

Návrh počítá s tím, že všichni v nezaviněné nouzi budou na základě žádosti zajištění adresnou, dočasnou a pravidelně přezkoumávanou státní dávkou tak, aby nemuseli na přiměřený bytový standard v místě bydliště a zaměstnání vydávat víc než 25 procent příjmů domácnosti.

"Přiměřený bytový standard bude prakticky stejný, jako hranice nadměrnosti používaná komunisty a umožňující až vystěhování z takového bytu," uvedl Šimeček. Maximální doba výplaty dávky má činit pět let, u osob nad 70 let však časové omezení nebude. Dávku by v podobě šeku dostával přímo ubytovatel, což má zabránit jejímu užívání k jiným účelům.

Zákon má nahradit výstavbu sociálních bytů, které podle sdružení vznikají v méně atraktivních lokalitách a ne tam, kde je nejvíce sociálně potřebných. Na návrhu OSMD spolupracovalo s některými poslanci z ODS.

Sdružení majitelů domů uvažuje také o návrhu na zavedení takzvané zpětné hypotéky. Ta by spočívala ve smlouvě mezi majitelem nemovitosti a bankou či jinou institucí, která by nemovitost ocenila a na tomto základě by potom až do dožití vyplácela vlastníkovi určitý obnos. Po jeho úmrtí by byt nebo dům přešel na banku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK