Nokia přeložila Ovi obchod do češtiny a nabídla 7500 aplikací

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Finská Nokia přeložila svůj internetový Ovi obchod s programy pro chytré mobily do češtiny. Češi si tak mohou stáhnout zhruba 7500 aplikací. Uvedli to zástupci společnosti, která je největším světovým výrobcem mobilních telefonů, na dnešní tiskové konferenci. Čeština je jedním ze zhruba 30 jazyků, do kterých je obchod lokalizovaný.

Ovi má konkurovat podobnému obchodu od americké firmy Apple pro telefony iPhone. Ten zatím nabízí výrazně větší množství aplikací. "Ovi má v současnosti více než 7500 uváděných aplikací, ale my udáváme jen počet těch, které jdou stáhnout s českou SIM kartou," uvedl šéf české Nokie Petr Kasa.

Za aplikace mohou zákazníci platit v korunách platební kartou a brzy také prostřednictvím prémiových SMS.

Mezi českými zákazníky jsou nejpopulárnějšími programy stahovanými zdarma komunitní aplikace a v placené sekci hry. Jedničkou je aplikace na kontrolu tělesného pachu Smell Scanner, hra Ski Jump 2010, meteorologická aplikace Weather Touch, Baterry Extender umožňující prodloužení výdrže baterie a hra Ovi Maps racing.

Celosvětově zákazníci stáhnou denně z Ovi asi 1,5 milionu aplikací. Počet stažení se měsíčně zdvojnásobuje. Aplikace dodávají vývojáři z 80 zemí.

V Česku je v současnosti 13 registrovaných vývojářů, z nich už pět pro Ovi nějakou aplikaci dodalo. Patří mezi ně například Seznam.cz nebo CMI Technologies. Vývojářům patří kolem 70 procent výnosu z prodeje aplikace.

Podle analytické firmy Gartner se letos zvýší počet stažených mobilních aplikací o 80 procent na 4,5 miliardy a výnosy vzrostou o dvě třetiny na 6,8 miliardy dolarů (zhruba 125,7 miliardy Kč). V roce 2013 by měly mobilní aplikace vynést 29,5 miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK