Klatovský pozemkový úřad dostal pokutu 50.000 Kč od ÚOHS

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 18. března (ČTK) - Pozemkový úřad v Klatovech musí zaplatit pokutu 50.000 korun, kterou dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Důvodem byla pochybení ve veřejné zakázce na výstavbu a rekonstrukci polních cest v katastrálním území Chudenín a Hadrava, řekl dnes ČTK předseda ÚOHS Petr Rafaj. Pokutu udělil antimonopolní úřad loni, pozemkový úřad se ale odvolal k předsedovi ÚOHS. Rafaj podaný rozklad zamítl. Pozemkový úřad se může obrátit na soud.

Pochybení klatovského pozemkového úřadu podle Rafaje prodražilo zakázku. "Uvedený způsob nastavení zadávacích podmínek a následný přístup k posouzení jejich splnění se zcela příčí smyslu a účelu úpravy zadávání veřejných zakázek, čili úspoře veřejných investičních zdrojů," uvedl.

Pozemkový úřad zájemcům o zakázku poskytl neúplnou zadávací dokumentaci. Neobsahovala limitní jednotkové ceny pro jednotlivé položky v části dokumentace. Použil ale odkaz na komerční produkt, který není bezplatně přístupný a ne všechny firmy jej využívají.

Tento postup by ještě podle Rafaje nemusel být v rozporu se zákonem, pokud by pozemkový úřad do zadávací dokumentace limitní hodnoty jednotkových cen uvedl. "Protože tak neučinil, bylo v důsledku tohoto kroku vyloučeno celkem pět uchazečů, přestože jejich celkové nabídkové ceny byly až o 30 procent nižší než nabídková cena vybraného uchazeče společnosti AGROSTAV Horšovský Týn," uvedl Rafaj.

Jediným důvodem pro jejich vyloučení tak podle něj byla pouze skutečnost, že v některých konkrétních cenových položkách byla předložená cena vyšší než jednotková, ač se v konečném součtu jednalo o marginálii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK