Slovenské elektrárne loni zvýšily provozní zisk o 14 procent

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. března (ČTK) - Společnost Slovenské elektrárne (SE) loni zvýšila provozní zisk o 14 procent na 826 milionů eur (20,9 miliardy Kč), i když jí klesly dodávky elektřiny do sítě zhruba o desetinu. Uvedl to dnes italský energetický koncern Enel, který drží většinu akcií SE.

Šéf Enelu Fulvio Conti připomněl, že Slovenské elektrárne za uplynulé tři roky více než zdvojnásobily provozní výsledek. Jako v posledních letech i celý loňský zisk podnik vloží do dostavby jaderné elektrárny v Mochovcích.

"Investice do výstavby třetího a čtvrtého bloku v Mochovcích pro nás zůstávají klíčovou prioritou," zdůraznil Conti. Třetí blok chtějí SE spustit v roce 2012 a čtvrtý blok o rok později. Reaktory mají nahradit výpadek domácí výroby elektřiny po odstavení dvou starších bloků v Jaslovských Bohunicích. Dokončení Mochovců bude stát asi 2,8 miliardy eur.

Enel předpokládá, že v příštím roce klesne provozní zisk SE přibližně na 800 milionů eur. Po zapojení dvou bloků v Mochovcích by měl ale tento výsledek v roce 2014 vzrůst na 1,2 miliardy eur. Do roku 2014 chce italský koncern investovat celkem 30 miliard eur, z toho na Slovensku přibližně desetinu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK