Schodek platební bilance USA loni klesl nejníže od roku 2001

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 18. března (ČTK) - Schodek platební bilance Spojených států se loni snížil o 40,5 procenta na 419,9 miliardy dolarů (zhruba 7,76 bilionu Kč), což bylo nejméně od poslední hospodářské recese v roce 2001. V poměru k výkonu ekonomiky klesl schodek běžného účtu o dva procentní body ze 4,9 na 2,9 procenta hrubého domácího produktu, nejnižší úroveň za 11 let, sdělilo dnes ministerstvo obchodu USA.

Ekonomický propad bývá spojen se zlepšením obchodní a platební bilance, protože lidé a firmy omezují výdaje, a tím prudce klesá dovoz. Deficit zahraničního obchodu USA loni klesl na 378,6 miliardy USD a byl rovněž nejnižší za osm let.

V posledním čtvrtletí roku se již schodek se zlepšováním ekonomické situace zvýšil a proti třetímu čtvrtletí narostl o 13 procent na 115,6 miliardy USD, tedy 3,2 procenta HDP. Na konci roku oživoval dovoz ropy, automobilů a dalšího zahraničního zboží.

Ekonomové čekají, že letos se deficit na běžném účtu i obchodní schodek opět zvýší. K rekordním výšinám dosahovaným před poslední recesí by se však dostat neměl.

hp dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK