SZ: Podle posudku ČEZ v Prunéřově nechce nejlepší technologii

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Expertní zpráva norské společnosti DNV o projektu modernizace elektrárny Prunéřov II, kterou si nechalo vypracovat ministerstvo životního prostředí, podle zelených a Greenpeace potvrzuje, že elektrárenskou firmou ČEZ plánovaná technologie není nejlepší dostupná. Oficiální stanovisko k posouzení vlivů záměru na životní prostředí oznámí ministr životního prostředí Jan Dusík (za SZ) vpodvečer.

Předseda zelených Ondřej Liška v tiskové zprávě uvedl, že na základě této i dalších odborných studií existuje oprávnění požadovat po společnosti ČEZ, aby projekt přepracovala a při modernizaci použila nejlepší dostupnou technologii, jak požaduje zákon o integrované prevenci.

DNV ve své zprávě podle Greenpeace potvrzuje, že projekt předložený společností ČEZ nesplňuje požadavky na nejlepší dostupnou technologii ve dvou oblastech. Použitá technologie nedosahuje požadované čisté termální účinnosti 42 procent a dále překračuje požadovaný emisní limit pro oxid uhelnatý.

U emisí oxidu uhličitého dal posudek nezávislého konzultanta podle Greenpeace také jasnou odpověď: V případě projektu prosazovaného skupinou ČEZ budou emise oxidu uhličitého o 205.000 tun ročně vyšší, než v případě použití nejlepší dostupné technologie se stejným instalovaným výkonem, což představuje 6,15 milionu tun oxidu uhličitého za předpokládanou dobu 30 let provozu zařízení, uvedl člen Greenpeace Jan Rovenský.

Z posudku podle něj dále vyplývá, že dosavadní proces posuzování vlivů na životního prostředí (EIA) se uskutečnil v souladu se zákonem. V rozporu s procesem dobré praxe je fakt, že bez podrobnějšího zdůvodnění nebyly posouzeny jiné varianty, než kterou prosazuje ČEZ.

Dusík zadal posudek do zahraničí, aby se vyhnul politickému tlaku. Modernizaci Prunéřova prosazují odbory a zaměstnavatelé jako jedno z protikrizových opatření. Stanovisko ministerstva k projektu není závazné, i bez něj může investor pokračovat v přípravě projektu například žádostí o stavební povolení. Úřady, které budou dál záměr posuzovat, by se jím ale měly řídit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK