Ceny ropy klesly o půl dolaru za barel

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. března (ČTK) - Světové ceny ropy klesly zhruba o půl dolaru a zůstávají nad 81 USD za barel. Trh dnes reagoval na předchozí dvoudenní vzestup, pohyb dolaru a týdenní statistiky o počtu žadatelů o podporu v nezaměstnanosti z USA.

Cena barelu severomořské ropy Brent se na londýnské burze snížila o 38 centů na 81,58 USD. Americká lehká ropa zlevnila o 44 centů na 82,49 USD. Pokles cen se ale zmírnil, protože ubylo nových žadatelů o podporu. Dolar vůči euru posílil kvůli obavám z fiskálních potíží Řecka.

Ceny ropy tlačí dolů také technická analýza, podle níž Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) nedělá důrazné kroky, aby přiměla členské státy dodržovat odsouhlasené produkční limity. "Budou nadále dodávat na trh hodně ropy," píše zpráva.

Za předchozí dva dny se ceny ropy zvýšily o více než tři dolary za barel. Způsobil to hlubší týdenní pokles zásob paliv v USA, než se očekávalo, a vysoká poptávka po benzinu. V únoru byla ve Spojených státech na tento měsíc rekordně vysoká, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 81,58 81,96 New York - Nymex WTI duben 82,49 82,93

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK