Z programu Podnikání a inovace už firmy vyčerpaly přes 10 mld. Kč

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Z operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) už firmy a podnikatelé vyčerpali přes deset miliard korun a objem vyhlášených výzev překonal hranici 70 miliard korun. ČTK o tom dnes informovalo ministerstvo průmyslu a obchodu. Z OPPI mohou čeští podnikatelé v letech 2007 až 2013 čerpat zhruba 90 miliard korun, přičemž program je zaměřený zejména na zvýšení konkurenceschopnosti českých firem.

"MPO vyhlásilo od zahájení OPPI v roce 2007 celkem 41 výzev k podávání žádostí o podporu v celkové hodnotě 71,5 miliardy korun," uvedl Matyáš Vitík z tiskového oddělení MPO. Podíl vyhlášených výzev na celkové finanční částce operačního programu, která činí 3,578 miliardy eur, tak dosáhl 78,5 procenta. "V tomto programovacím období zbývá vyhlásit výzvy v hodnotě necelých 20 miliard korun," dodal Vitík.

Největší zájem mají podnikatelé o programy Inovace a Eko-energie, kde objem registračních žádostí překročil hodnotu 21 miliard korun v každém z nich. Dalším v pořadí je program Nemovitosti s částkou 13,9 miliardy korun. "Z hlediska počtu podaných registračních žádostí je na prvním místě zájmu také program Inovace, dále Eko-energie a Rozvoj," podotkl Vitík.

Podnikatelé podali od roku 2007 dohromady 8604 registračních žádostí v celkové hodnotě požadované podpory 98,4 miliardy korun, což podle Vitíka převýšilo celkovou sedmiletou alokaci programu. "Ve 2770 případech už bylo ze strany ministerstva o projektových žádostech o dotaci kladně rozhodnuto. Podnikatelé získali závazný příslib dotací v celkové výši 20,6 miliardy korun," uvedl.

Podnikatelé mohou dotace z OPPI získat na zefektivnění výrobních procesů, na aktivity v oblasti snižování energetické náročnosti výroby nebo na pořizování informačních systémů, pomocí kterých lze zvýšit efektivitu malých a středních podniků. Dotace z OPPI jsou tvořeny z 85 procent finančními prostředky z Evropského fondu pro regionální rozvoj, zbývajících 15 procent připadá na státní rozpočet ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK