Bylo by firmám nyní lépe s eurem?

25.03.2010 | , Finance.cz
EU


Zatímco pro domácnosti je posilování kurzu domácí měny výhodné, v případě podniků může mít až likvidační charakter.

Téma týdne: Bylo by nám lépe s eurem?

V sérii článků se snažíme zanalyzovat jak by České republice nyní prospívala jednotná měna euro. V minulém článku jsem se zabývali současným potenciálním vlivem eura na domácnosti. Nahrazení koruny eurem by však mělo významný vliv i na české firmy. Byly by pro ně nyní lepší česká koruna nebo euro?

Firmy představují ekonomický subjekt, který by zjednodušeně řečeno měl na nahrazení koruny eurem profitovat nejvíce. Jaký by tedy byl nyní vliv eura na české podniky? Česká republika je malou, otevřenou ekonomikou. To znamená, že velká část českých podniků je výrazně provázaná se zahraničními subjekty a značná část jejich produkce nachází svá odbytiště na zahraničních trzích. Zejména na trzích zemí Evropské unie, potažmo eurozóny.


Odstranění kurzového rizika – jednoznačný přínos


Pro podniky obchodující se zahraničním je vitálně důležitý vývoj měnového kurzu. Zatímco pro domácnosti je spíše výhodnější posilování kurzu domácí měny. V případě podniků může mít rychlé tempo posilování domácí měny až likvidační charakter, neboť může firmy připravit o velkou část zisků. Přestože dlouhodobé výkyvy měny lze jen stěží odhadnout, proti těm střednědobým se firmy mohou zajistit. Náklady na zajištění se proti kurzovému riziku jsou však nezanedbatelnou položkou v hospodaření firem. Pokud bychom nyní měli euro, tyto náklady by firmám obchodujícím s eurozónu odpadly. Navíc by firmy měly jednoznačně dáno, kolik utrží za svou produkci, neboť se zeměmi eurozóny by byl kurz fixní. V současné době, kdy firmy čelí nízké poptávce doma i v zahraničí a celkové nejistotě, by odstranění kurzového rizika představovalo prvek určité stability a umožnilo by jim transparentnější plánování svých činností do budoucna.

Na druhé straně musíme zmínit, že volatilita české koruny nyní není tak výrazná jako například v loňském a předloňském roce. Vývoj eura vůči ostatním světovým měnám však v současné době není vůbec jistý a ve vztahu k nim by nám euro v současné době vyšší jistotu pravděpodobně nepřineslo.


Nižší sazby?


Odstranění kurzového rizika sebou přináší rovněž odstranění rizikové prémie v úrokových sazbách. Finanční zdroje by se tak pro firmy staly alespoň částečně levnější. V současné době nízkých úrokových sazeb by však tento rozdíl nebyl až tak markantní.

Jedním z často citovaných přínosů členství v měnové unii je zvýšení konkurenceschopnosti skrze vyšší transparentnost cen pro spotřebitele. Zároveň je vytvářen tlak na firmy snižovat ceny produkce, neboť spotřebitel má nyní možnost lepšího porovnání a může snadno přeběhnout ke konkurenci. Firmy jsou tak nuceny snižovat své náklady a v dlouhodobém horizontu je vyšší konkurence stimuluje k efektivnějšímu chování, což by mělo být vnímáno jako pozitivum.

Pro podniky jako takové by bylo euro v současnosti přínosem. Přičemž tento přínos by rostl v závislosti na případně zvyšující se volatilitě české koruny. Obecně je však nyní spojeno euro se spekulacemi, neboť některé země eurozóny mají značné fiskální problémy a je tudíž otázkou jak se jejich rozpočtová nekázeň přelije na eurozónu a tudíž i vývoj a stabilitu eura. 

Autor článku

Petra Černíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát