Rosněfť potvrdila, že Jukos uspěl u soudů v USA a Británii

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 18. března (ČTK) - Největší ruská ropná společnost Rosněfť dnes potvrdila, že manažeři zkrachovalé ropné společnosti Jukos uspěli se svými požadavky u soudů ve Velké Británii a Spojených státech. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Soudy v USA a Británii vydaly předběžná opatření, aby kvůli vleklému sporu mezi Ruskou federací a Jukosem byla zabavena část majetku Rosněfti.

Vedení Rosněfti ale uvedlo, že rozhodnutí mezinárodních soudů nebude mít na činnost firmy výraznější vliv. Rosněfť prý dál vyváží ropu a bude plnit všechny smluvní závazky vůči zahraničním odběratelům. Ruský podnik sdělil, že nařízení amerického soudu bylo částečně zrušeno, o podobný výsledek teď Rosněfť usiluje také u londýnského soudu.

Jukos vede spor s Ruskou federací kvůli svému krachu, k němuž byl podle svých slov donucen. Úřady totiž po firmě v letech 2003 až 2007 vyžadovaly obrovské finanční částky, podle úřadů prý daňové nedoplatky. Jukos je však přesvědčen, že se stal obětí cílené kampaně a msty za to, že se zakladatel a tehdejší šéf Jukosu Michail Chodorkovskij politicky angažoval a podpořil ruskou opozici.

"Rosněfť beze zbytku plní veškeré závazky a dodává ropu i ropné produkty, plní také exportní kontrakty," píše se ve sdělení Rosněfti. Role tohoto podniku ve sporu mezi Jukosem a Ruskou federací spočívá v tom, že když byl Jukos nucen vyhlásit bankrot, většinu jeho majetku získala za ne zcela jasných okolností právě polostátní společnost Rosněfť.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK