Irská policie zatkla bývalého předsedu Anglo Irish Bank

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bray 18. března (ČTK) - Policie v Irsku zatkla bývalého předsedu Anglo Irish Bank Seana FitzPatricka. Případ banky, kterou muselo Irsko zestátnit, loni srazil dolů poptávku po irských akciích a obligacích. Úřady vyšetřují podezření z podvodu v kolapsu bankovního sektoru za finanční krize také kvůli návratu důvěry investorů.

Vláda oznámila, že důkladně prošetří roli Anglo Irish Bank a dalších ústavů v kolapsu odvětví, kterým náhle skončila perioda efektního růstu. Stát proto přišel s tvrdou regulací odvětví, ale až do dnešního dne nebyl nikdo z irského bankovního sektoru zatčen.

Policie dnes oznámila, že zatkla muže přes 60 let a drží ho v Bray, jižně od Dublinu. Jméno kvůli vyšetřování neuvedla. Informovaný zdroj pak oznámil, že jde o FitzPatricka. Veřejná irská rozhlasová stanice RTE také uvedla jeho jméno.

FitzPatrick byl generálním ředitelem banky, než se stal jejím předsedou. V prosinci roku 2008 přiznal, že před akcionáři roky tajil půjčky od Anglo Irish za 84 milionů eur. Anglo Irish pak musela být počátkem roku 2009 zestátněna; ministerstvo financí jí poskytlo kapitál čtyř miliard eur, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK