Obama podepsal 17 miliard dolarů na podporu zaměstnanosti

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 18. března (zpravodaj ČTK) - Prezident USA Barack Obama dnes podepsal zákon, kterým obsahuje daňové úlevy pro zaměstnavatele a výdaje na dálnice za 17,6 miliardy dolarů (325 miliard Kč). Opatření je prvním z několika chystaných zákonů, které by měly zmírnit nezvykle vysokou nezaměstnanost v zemi, jež se již mnoho měsíců drží u hranice deseti procent. V únoru činila 9,7 procenta.

Obama zákon podepsal v Růžové zahradě Bílého domu. Norma podle něj pomůže urychlit zotavení americké ekonomiky z hluboké recese, kterou prošla. "Potřebujeme toho ale udělat mnohem více, abychom uspíšili najímání lidí do práce a dosáhli úplného ekonomického oživení - od pomoci úvěruschopným malým firmám získat půjčky na další růst, přes pobídky pro domácnosti a firmy na ekologické investice, po investice do infrastruktury," uvedl prezident.

Zákon zahrnuje úlevy na odvody za zaměstnance v hodnotě 13 miliard dolarů těm zaměstnavatelům, kteří přijmou nové zaměstnance. Poskytuje podporu pro státní a místní stavební dluhopisy a prodlužuje financování federálního fondu výstavby dálnic. Zákon získal podporu senátorů z obou stran.

Vládnoucí demokraté původně prosazovali návrh, který chtěl podpořit zaměstnanost až 155 miliardami dolarů. Vzhledem k obavám z katastrofálně vysokého rozpočtového deficitu však Senát tento program odmítl.

Od začátku recese v prosinci 2007 zaniklo v ekonomice asi 8,5 milionu pracovních míst, přestože Obamova vláda loni prosadila obří podpůrný "balíček" v rozsahu 863 miliard dolarů. Vláda sice tvrdí, že stimulační program "vytvořil nebo zachránil" až dva miliony pracovních míst, ekonomové a novináři včetně průzkumu agentury AP však taková tvrzení zpochybňují a označují je za neprůkazná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK