Euro kvůli obavám o Řecko kleslo

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. března (ČTK) - Evropská měna dnes na devizových trzích oslabuje vůči dolaru a jenu. Za ztrátami eura jsou opět obavy o Řecko, ke kterým přispěla zpráva, že země příliš nevěří v pomoc ostatních členů eurozóny.

Kolem 17:00 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o jedno procento na 1,3596 USD a k jenu kleslo o 0,87 procenta na 122,99 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,1 procenta na 90,43 JPY. Vůči koši měn pak dolar stoupl o půl procenta na 80,073 bodu.

Blíže neurčený úředník z Řecka agentuře Dow Jones Newswires dnes řekl, že Řecko pohlíží stále více pesimisticky na možnost, že by získalo pomoc od Evropské unie, a bude hledat pomoc u Mezinárodního měnového fondu. Premiér sice označil zprávu, že by se země chystala obrátit na MMF, za směšnou a dodal, že všechny možnosti stále zůstávají otevřené, jeho komentář však negativní náladu vůči euru nezmírnil.

Náladu také podle analytiků ovlivnily spekulace, že centrální banka USA (Fed) se chystá tento měsíc ukončit nákupy hypotečních cenných papírů a hodlá zvýšit diskontní sazbu. Mluvčí Fedu odmítl zprávy komentovat s tím, že Fed se ke spekulacím nevyjadřuje, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK