Kanada vyzývá země G20 k zachování podpůrných opatření

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ottawa 18. března (ČTK) - Kanada vyzývá ostatní země G20, aby zatím neodbourávaly podpůrná opatření, protože ekonomika se ještě nezotavila natolik, aby se bez nich obešla. Nutné je prý snížit rozpočtové schodky ve vyspělých zemích a v mladých tržních ekonomikách prosazovat pružné směnné kurzy. Jinak podle Kanaďanů hrozí, že začne další krize nebo se roztočí deflační spirála.

"Nemůžeme pustit ze zřetele to, co zůstává naším největším a společným úkolem. Hospodářské oživení není v žádném případě jisté a příliš mnoho občanů ve všech našich zemích stále pociťuje dopady recese," upozornil podle agentury Reuters kanadský premiér Stephen Harper. Podle něj ale musí být připravena strategie, jakým způsobem a jak rychle současná podpůrná opatření opustit.

Harper má varování připraveno v dokumentech pro schůzku G20, které Kanada tento týden předsedá. Schůzka bude přípravným jednáním pro summit G20 plánovaný na červen do Toronta. Postoj Kanady zdůrazňuje nutnost zavést rámec pro vyrovnání globální poptávky.

Kanada v návrhu dokumentu rovněž uvádí, že návrat k běžnému postupu bez výrazných změn by znamenal cestu zpět k neudržitelné globální nerovnováze. Fiskální konsolidace bez výraznější flexibility směnných kurzů by do roku 2011 patrně vedla k inflaci.

Harper řekl, že skupina G20 musí učinit pokrok v přijetí globálního rámce pro zajištění udržitelného růstu. Až se lídři G20 letos v listopadu sejdou v jihokorejském Soulu, mělo by podle Harpera být jasné, jakého tyto země dosáhly pokroku.

Skupina G20 má stále větší význam. Ještě před pár lety byla hlavní platformou pro řešení ekonomických otázek globálního významu skupina G7, v posledních měsících se ale zodpovědnost přenáší na G20, jejíž součástí jsou vedle sedmi nejvyspělejších zemí světa i nastupující mocnosti, jako je Čína, Indie, Rusko a Brazílie.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK