Aukce domény sex.com zatím nebude, majitel čelí bankrotu

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. března (ČTK) - S napětím očekávaná aukce patrně nejcennější internetové domény sex.com se odkládá. Proti zahájení aukce vystoupili tři věřitelé společnosti Escom, která je držitelem domény a která je nucena ji z finančních důvodů prodat. Skupina věřitelů má prý za Escomem pohledávky za 10,1 milionu dolarů (asi 187 milionů Kč) a myslí si, že prodej domény v aukci je teď příliš riskantní.

Skupinu zmíněných věřitelů zastupuje investor Mike Mann. Ten je podle agentury AP přesvědčen, že prodej doménového jména sex.com v aukci by nezajistil takovou hodnotu, jakou doména podle něj má. Společnost Escom získala doménu sex.com v roce 2006. Kolik za ni skutečně zaplatila, není známo, odhaduje se však, že cena se pohybovala od 12 do 14 milionů dolarů (od 222 do 259 milionů Kč).

S nákupem domény Escomu pomohla společnost DOM Partners. Escom jí ale už asi rok nesplácí úvěr, proto se věřitel rozhodl ceněnou doménu nabídnout v aukci. Vyvolávací cena byla stanovena na jeden milion dolarů (zhruba 18,5 milionu Kč). Věřitelé podali petici proti konání aukce domény ve středu u konkurzního soudu v Kalifornii. Bankrot Escomu je podle nich údajně lepším řešením.

Třemi věřiteli, kteří si vynutili odklad aukce, jsou firmy Washington Technology Associates, iEntertainment a AccountingMatters.com. Podle nich by aukce snížila hodnotu aktiv Escomu. Aukci doménového jména sex.com měla z pověření advokátní kanceláře Windels Marx Lane & Mittendorf LLP v New Yorku zajistit společnost Maltz Auctions. Ta už před týdnem avizovala, že o aukci je značný zájem.

Pokud na firmu v USA někdo podá návrh na konkurz, podnik má podle tamních zákonů zpravidla 20 dnů na to, aby se k návrhu vyjádřil. V rámci tohoto procesu se ale věřitelé nemohou zmocnit majetku dlužníka, plánovaná aukce tak byla automaticky zastavena.

Escom získal doménu sex.com od podnikatele Garyho Kremena, který je mimo jiné zakladatelem seznamky Match.com a šéfem společnosti Grant Media. Kremen si doménové jméno sex.com zaregistroval už v roce 1994, tedy dlouho před masovým nástupem internetu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK