Trh finančního poradenství v ČR – Kdo je kdo?

20.03.2010 | , Finance.cz
FIRMY


Česká národní banka evidovala v roce 2009 okolo 13 tisíc vázaných zástupců (zprostředkovávají investiční produkty) a 86 tisíc pojišťovacích zprostředkovatelů.

V závěru uplynulého roku bylo v ČR registrováno k poskytování služeb celkem 38 bankovních ústavů. Při pohledu na jejich nepřebernou nabídku jde běžnému člověku mnohdy až hlava kolem a opravdu jen málokdo vůbec stíhá evidovat i taková základní fakta, jako jsou příchody a odchody jednotlivých „hráčů“, jejich podnikatelská historie či změny zavedených značek na nové. A jaká je situace u finančních zprostředkovatelů a poradců? Nuže, zde jsme na poli ještě mnohonásobně různorodějším.

Česká národní banka evidovala v roce 2009 okolo 13 tisíc vázaných zástupců (zprostředkovávají investiční produkty) a 86 tisíc pojišťovacích zprostředkovatelů. Ačkoliv část těchto osob uvízla v registrech jen ze setrvačnosti a není již aktivní, stále se jedná o úctyhodná čísla. Jak čtenářům přiblížit práci alespoň části z nich? Základním vodítkem při rozčleňování společností do různých úrovní služeb může být členství v profesním sdružení. Unie společností finančního zprostředkování a poradenství (USF) reprezentuje poradenské firmy orientované hlavně na sofistikovanější, kvalitativně vyšší úroveň služeb. Toto hledisko je podstatné, neboť na trhu existují různé modely, od vázaného „poradenství“ (čti prodeje) maskovaných sítí pojišťoven či bank až po nezávislou, skutečně odbornou expertízu.

Pojďme se tedy podívat na první výběr společností z USF, které jsou klientovi schopny poskytnout plnohodnotné finanční poradenství a nikoliv jen jeho verbální obal. Ačkoliv nepůjde, vzhledem k dimenzi článku, o vyčerpávající informace, snad poskytnou potenciálním klientům přinejmenším pověstný „odrazový můstek“ pro další úvahy:


Allfin Pro


allfin.gifAllfin Pro je konzultační společnost zaměřená na privátní finanční poradenství. Byla založená v roce 1998. Dnes usiluje o poskytování služeb s vysokou přidanou hodnotu s důrazem na kvalitní klientský servis srovnatelný se službami privátního bankovnictví. Klienti oceňují  vlastní službu likvidace pojistných událostí a investiční produkty sestavené pod vlastní značkou upravené na míru  klientům. Společnost se také zaměřuje na zprostředkování finančních produktů se zvýhodněnými parametry. Cílovou skupinou, která využívá těchto služeb jsou živnostníci, lépe situovaní zaměstnanci a menší a střední společnosti z podnikatelského sektoru. Společnost je partnerem 8 bank 4 investičních společností a 9 pojišťoven. Na finanční konzultanty v Allfin Pro jsou kladeny vysoké nároky na vzdělávání, odbornou připravenost a dodržování etických i profesních postupů.

  • Založena: 1998
    Sídlo: Modřínová 2, 32600 Plzeň
    Produktové oblasti: Investice, pojištění, spoření, úvěry


AWD Česká republika 


awd.gifAWD Česká republika je součástí AWD Holding, který patří k největším společnostem poskytující služby v oblasti správy privátních financí v Evropě. Společnost byla založena roku 1988 v Hannoveru a v současné době působí v 8 evropských zemích. Od roku 2005 působí AWD také v České republice, kde se zaměřuje především na správu privátních financí bonitní klientely. Kvalitu služeb AWD Česká republika potvrdil výsledek prvního nezávislého testu kvality poradenství, který koncem roku 2008 uspořádal odborný časopis Osobní finance. AWD se umístila na prvním místě, přičemž porazila nejen poradenské firmy, ale i všechny největší  banky v ČR. 

  • Založena: 1988, v ČR od 2005
    Sídlo: Holandská 3, 639 00 Brno
    Produktové oblasti: Správa privátních financí a majetku


Argos PZS


argos.gifArgos PZS je společnost, která poskytuje prostřednictvím svých finančních konzultantů, kteří jsou kmenovými zaměstnanci společnosti, profesionální a nadstandardní služby v oblastech životního pojištění, penzijního připojištění, stavebního spoření, pojištění majetku a úvěrových produktů. Díky tomu, že je společnost také samostatným likvidátorem pojistných událostí životního pojištění, je péče o klienty zajištěna v nesrovnatelně vyšší míře. Společnost Argos PZS se rovněž věnuje informování široké veřejnosti o problematice pojištění a likvidace pojistných událostí. Jako provozovatel portálu www.centrumlikvidace.cz pomáhá široké veřejnosti pochopit problematiku likvidace pojistných událostí. V roce 2009 proběhla ve společnosti implementace systému CRM (řízení vztahu se zákazníky), což je důkaz důsledné orientace na klienta a příslib ještě vyššího standardu poskytovaných služeb.

  • Založena: 2000
    Sídlo: Lužická 1237/29, 741 01 Nový Jičín
    Produktové oblasti: Pojištění, úvěry, spoření


F E D S


feds.gifSpolečnost F E D S poskytuje komplexní služby v oblasti finančního poradenství a zprostředkování s důrazem na individuální zájmy klientů. Klientům poskytujeme služby téměř ve všech oblastech finančních produktů. Jedná se zejména o tyto produkty: stavební spoření, penzijní připojištění, majetkové a životní pojištění, investice a úvěry. Mezi naše klienty patří fyzické i právnické osoby a naše služby mohou využít na území celé České republiky. Společnost je partnerem většiny významných finančních institucí v ČR.

  • Založena: 1999
    Sídlo: Španělská 2, 120 00, Praha 2   Produktové oblasti: Investice, pojištění, spoření, úvěry


Fichtner


fichtner.gifSpolečnost Fichtner je konzultační a poradenská firma, která poskytuje služby jednotlivcům, firmám, ale i bankovním institucím. Svým klientům pomáhá k finanční nezávislosti a poskytuje služby v oblastech firemního poradenství, rodinných financí a investičního poradenství. Společnost Fichtner s.r.o. je společně s firmou KFP s.r.o. spoluautorem světově unikátní simulace Finanční svoboda. Od začátku působení klade důraz na průhlednost poradenského procesu, odbornost  týmu konzultantů a analytiků a v neposlední řadě také na finanční vzdělanost svých klientů.

  • Založena: 2003
    Sídlo: Černolice 49, 252 10
    Produktové oblasti: Investice, pojištění, spoření, úvěry

Tolik tedy stručné představení prvních pěti členských společností USF ČR. Jak již bylo řečeno, na trhu bychom našli stovky dalších společností, velkých i malých a je jen na každém klientovi, pro kterou z nich se rozhodne. Ačkoliv konečná volba je vždy osobní záležitostí každého z nás, je autorovým skromným doporučením upřednostnit společnost, která se hlásí k principů etické samoregulace a odpovědného podnikání. Právě takové sdružuje USF.

Autor působí v Unii společností finančního zprostředkování a poradenství (USF ČR)

Autor článku

Jiří Šindelář  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY