Středočeský kraj dá z peněz EU 400 milionů Kč na nové vlaky

22.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. března (ČTK) - Středočeský kraj věnuje 400 milionů korun z prostředků Evropské unie na nákup nových vlaků. Českým drahám tak do roku 2014 přispěje na pořízení 11 většinou nízkopodlažních vozidel s kapacitou 100 až 120 cestujících. Částka 400 milionů bude představovat 40 procent celkové investice, zbytek doplatí dráhy, řekl dnes novinářům hejtmanův náměstek pro dopravu Robin Povšík (ČSSD).

Krajští radní dnes podle něj schválili podmínky pro vyhlášení příslušné výzvy regionálního operačního programu. "My jsme už v minulosti podali jednu výzvu na 360 milionů korun, za ně budou pořízeny čtyři velkokapacitní vlakové jednotky, takzvané City Elefant," dodal náměstek. Nová výzva se týká 400 milionů korun. Vlaky pořízené z těchto prostředků budou jezdit na tratích mezi Prahou a Mělníkem nebo Prahou a Týncem nad Sázavou.

České dráhy letos vypíší výběrová řízení na dodávku nových či zmodernizovaných vlaků v rekordní hodnotě 16 miliard korun. Peníze budou platit postupně do roku 2014, jak budou nové vozy uváděny do provozu.

Vozový park Českých drah má průměrné stáří 26 let. Vlaky provozované ve středních Čechách patří podle Povšíka k nejmladším v republice - jejich průměrné stáří je 19 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK